"Abi Abi Abi" hörs i korridorerna i Korsholms gymnasium. Abiturienterna firar sin sista skoldag. Nu har de tid att förbereda sig för studentskrivningarna. Men i dag har ingen tid att tänka på det. 

Den sista skoldagen markeras genom ett fullspäckat program för övriga elever och lärare på gymnasiet.

Abiturienten Alexander Lasén hjälper en grupp förstaklassister som slussas från punkt till punkt. Nu ska de fånga ett äpple i en hink med vatten och leta efter ett russin från ett fat med vetemjöl, man får inte använda händerna.

- Vi försöker göra dagen så rolig som möjligt för alla. Vi tvingar ingen att göra något som de inte vill. Vi har roligt om de har roligt, det är därför vi gör det. Om de skrattar vet vi att vi lyckats.

Vid följande punkt sitter eleverna snällt medan de låter sig målas i ansiktet av abiturienterna. Maija Westergård går på första året på gymnasiet. Av dagens program tycker hon att denna punkt är roligast.

- Jag var lite nervös före men det har varit riktigt roligt att bli nedklottrad, säger Westergård

Har du och dina klasskompisar funderat på att skolka idag?

- Nä, det har bara varit roligt och jag har hört att det kan straffa sig sen när man själv är abiturient.

Innan abiturienterna hoppar upp på sina lastbilsflak och åker mot Vasa torg ska de ännu dela ut årets utmärkelser bland de övriga eleverna. Den här programpunkten är något abiturienterna haft i åtanke hela året. En elev utnämns till årets chillare eftersom han satt och läste Vasabladet under skolans luciatåg i december. 

- Innerst inne vill man nog få en utmärkelse, men det beror också lite på vilken utmärkelse man får, säger Westergård.

 Förutom utnämningen för årets chillare, koras även bland annat, årets smörklick och årets Wannabe-abiturient.

 Carola Sundqvist är modersmålslärare på gymnasiet. Hon tycker att årets abiturienter lyckats bra med programmet.

- Det är viktigt att det här är en rolig dag för alla, och det har det varit. Det har varit bra stämning i skolan hela morgonen, säger Sundqvist.

Abiturienterna tågar iväg för en sista skollunch innan de fortsätter på lastbilsflaken in till torget.  De övriga eleverna stannar kvar och städar upp röran som blivit kvar efter morgonens aktiviteterna.

- Det är klart att det är lite vemodigt varje år när de åker, säger Sundqvist

Har du några sista ord på vägen för abiturienterna?

- Tro på er själva!