Köttcentralförbundet och lantbrukarcentralen MTK oroar sig över att den basturökta skinkan är hotad ifall EU skärper sina regler. Eftersom basturökt skinka innehåller PAH-föreningar som är skadliga för hälsan vill EU skärpa gränsvärdena för dem.

Caj Norrgård, vd på Oravais Rökeri, är inte orolig för att den basturökta skinkan skulle försvinna.

– Den här diskussionen har pågått länge. Vi har känt till problematiken som diskuteras inom EU i ungefär åtta år, säger Norrgård.

Norrgård har svårt att uppskatta vad skärpta EU-regler skulle innebära för köttproducenterna.

– Det finns flera olika slags rökerier, och beroende av hurudant rökeri man har skulle man påverkas olika. Har man ett gammalt rökeri kan det vara ett problem, men jag tror inte att det här innebär någon större förändring för oss.

Är PAH-föreningar ett problem i Finland?

– Säkert var det ett problem förut, men inte längre. Säkert var det problem för 30–40 år sedan när man rökte sin skinka i en gammal bastu. Men då åt man också skinkan endast till jul och påsk, säger Norrgård.

Han tror inte heller att de rökta köttprodukterna i Finland ligger bakom diskussionen som förs i EU.

– Här i Finland testar vi våra produkter. Jag tror att problemen de försöker komma åt finns i Mellaneuropa.

Caj Norrgård tror ändå inte att den basturökta skinkan är hotad, oberoende av ifall EU-reglerna skärps eller inte.

– Det finns traditionsmat som får undantagslov, som till exempel surströmming och falukorv. Skärps direktiven för rökta produkter gäller det bara att ansöka om undantagslov för den basturökta skinkan, säger Norrgård.