- Det finns inte en enda i Vasa som kan förstå på vilka kriterier man kunde ta beslutet att flytta fulljouren. All statistik talar för Vasa och tvåspråkigheten kan inte tryggas i Seinäjoki, säger Hans Frantz, styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Frantz var en av de i publiken som passade på att ställa frågor till statsministern i Rewell Center. 

Sipilä inledde med att prata om Finlands ekonomi och de tuffa beslut som har tagits. Han passade på att berömma Österbotten för företagarandan. 

- Vi har varit tvungna att ta Finlands ekonomiska situation i nacken och ta itu med det. Det har inneburit nedskärningar som kan ses som tuffa. Social- och hälsovårdsreformen är den största av sitt slag i Finlands självständiga historia, säger Sipilä. 

Tog man i beaktande Österbottens starka företagsamhet och export i fulljoursbeslutet?

- Flera företag var i kontakt med mig när det begav sig. Enligt dem påverkar inte det deras verksamhet. Det har bildats en felaktig uppfattning. Diskussionen har blivit lite för het. Den specialvård som flyttas är ingrepp som är osannolika eller görs bara en gång under hela livet. Det är klart att om inte Seinäjoki klarar av att trygga svensk service för de som inte förstår finska så måste beslutet tas upp till diskussion igen.  

Förväntade man sig en så snabb namninsamling till medborgarinitiativet?

- De flesta initiativ som engagerar och berör samlar snabbt ihop röster.

Aleksi Koivisto, viceordförande för Seta ry, frågade om Teslafabriken och om ungdomars arbetslöshet. Sipilä hade svar på tal.

- Jag har skickat brev till Teslas vd Elon Musk och där nämns även Vasa. Det är självklart eftersom Vasa ligger i topp bland Finlands kandidatstäder för en eventuell fabrik. Ungdomsarbetslösheten är något vi måste få bukt med i hela landet, säger Sipilä.

Överlag gick frågestunden lugnt till. Några personer som passerade genom Rewell Center ropade åt Sipilä. De ville att han skulle tala svenska och en man kallade honom för lögnare. Det var dock inte enbart kritik som österbottningarna hade att säga. Lars Gästgivars ville berömma statsministern.

- Jag vill tacka Sipilä för hans arbete. Han är den första statsministern som vågat ta tuffa beslut för att höja Finlands ekonomi, säger Gästgivars.