– Jag ställer inte upp för en ytterligare period på partimötet i Jyväskylä i början av juni. Jag har något annat framför mig, skriver han.

Han skriver att beslutet får honom att känna sig både vemodig och lättad. Beslutet var inte lätt, men det är det rätta beslutet för alla, skriver han.

– Uppdraget som utrikesminister är en stor ära för mig. Jag har skött det krävande uppdraget bra. Jag skulle gärna fortsätta med det till slutet av valperioden, skriver Soini.

Han säger att hans framtid som utrikesminister beror på flera saker, "först och främst på om partiet fortsätter i regeringen", något Soini hoppas på.

Soini säger att ordförandekampen som startar inom partiet i och med hans besked är "förstått på rätt sätt en stor möjlighet" för partiet.

– Jag litar på Sannfinländarnas gräsrötter att välja en ny ordförande för vårt parti. De har kunnat göra valet många gånger tidigare och kan det också i vår.

Terho ger besked på måndag

Ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Sampo Terho säger till FNB att han ger besked om sin eventuella kandidatur i ordförandevalet i morgon.

– Jag har själv tidigare sagt att om Soini beslutar att avgå överväger jag en kandidatur. I dag för jag diskussioner med familjen och i arbetskretsen, säger Terho.

Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho (Sannf) sade strax före nyår att han sannolikt ställer upp i ordförandevalet. Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) sade då att han avvaktar Timo Soinis beslut.

Sampo Terho har det starkaste stödet bland Sannfinländarnas 16 distriktsledare. Hälften av dem säger att de vill se Terho som ordförande om Soini inte ställer upp, skrev Uutissuomalainen tidigare i veckan. Två distriktsledare vill se Niinistö som ordförande och en Halla-aho.

Vad distriktsledarna anser är dock sekundärt eftersom alla partimedlemmar får delta i Sannfinländarnas partimöte och rösta i ordförandevalet.

Jämför med Vennamo

Soini har lett Sannfinländarna sedan 1997. Han var med och grundade partiet tillsammans med Raimo Vistbacka, Urpo Leppänen och Kari J. Bärlund sedan föregångaren, Finlands landsbygdsparti, gick i konkurs.

Soini gick med i Landsbygdspartiet 1979. Han drar paralleller mellan sitt beslut och Landsbygdspartiets partimöte 1979 då Veikko Vennamo lämnade ordförandeskapet efter att ha lett partiet i tjugo år.

– Jag var chockad. Men historien har visat att det var rätt beslut. Landsbygdspartiet fick en stor valseger i riksdagsvalet 1983 under Pekka Vennamos ledning.

Han påminner om att han leder partiet fram till juni. Partiet har god ekonomi och funktionsförmåga, enligt Soini.

Soinis pressekreterare säger till FNB att utrikesministern kommenterar sitt beslut för medierna på Helsingfors-Vanda flygfält innan han reser till Bryssel i eftermiddag.

Timo Soini och Sannfinländarna

  • Sannfinländarna grundades 11 maj 1995 efter att Finlands Landsbygdsparti gått i konkurs.
  • Partiet hade då en riksdagsledamot, Raimo Vistbacka, som valts in från Landsbygdspartiets lista.
  • Det första partimötet hölls i november 1995. Då valdes Vistbacka till partiets första ordförande och Timo Soini till partiets första partisekreterare.
  • År 1997 valdes Soini till ordförande och han har lett partiet sedan dess.
  • Soini valdes in i riksdagen 2003 då Sannfinländarna fick totalt tre platser i riksdagen.
  • Riksdagsvalet 2007 steg stödet för Sannfinländarna till fyra procent och antalet riksdagsledamöter till fem.
  • I valet 2011 skrällde Sannfinländarna med den största valsegern i Finlands historia. Partiet fick 19 procent av rösterna och 39 riksdagsledamöter. Partiet gick ändå inte med i Jyrki Katainens (Saml) regering.
  • Väljarstödet sjönk till 17,7 procent i valet 2015 och partiet förlorade en plats i riksdagen. Partiet gick med i regeringen för första gången.
  • Sannfinländarna har nu fyra ministrar och 37 riksdagsledamöter efter att Maria Tolppanen hoppade av till SDP.