Halla-aho säger att han ser den nationalistiska ideologin som det lim som binder samman partiet. Den offentliga maktens främsta plikt är att skydda finländarna och bevaka deras intressen, säger Halla-aho på videon.

Sannfinländarna anser att Finland inte kan vara en global socialbyrå som vem som helst kan klampa in i, säger han vidare.

Han lägger till att alla inom partiet inte tänker lika.

– Man kan inte tillfredsställa alla, säger han i videon.

Halla-aho anser att partiet borde definiera sina ståndpunkter tydligare än i nuläget.

– Jag tror att sannfinländarna förenas av en stark rättskänsla, en tro på att lagarna och de juridiska institutionerna ska skydda medborgarna mot kriminella och inte de kriminella för konsekvenserna av de brott de begått.

Han säger sig vara med i politiken därför att han vill ändra på saker, och att han inte är den som trivs allra bäst i offentligheten.

– Om vi vill ha en rolig karl och underhållare som ordförande så kanske jag är fel kandidat.

Halla-aho representerar den invandringsfientliga falangen inom partiet och har blivit känd för sin blogg som han skrivit sedan 2003. Bloggskriverierna har också lett till att han dömts för brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp.


Val i sommar

Hittills har bland annat riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho och riksdagsledamöterna Leena Meri och Veera Ruoho anmält sig till kampen. Det var för en vecka sedan som partiets långvarige ledare Timo Soini meddelade att han inte längre tänker fortsätta.

Partiet väljer ny ordförande under partikongressen i Jyväskylä i början av juni.

Bloggare och dömd röstmagnet

  • Jussi Halla-aho är EU-parlamentariker. Född 1971 och bosatt i Helsingfors. Han har en hustru och fyra barn.
  • Halla-aho är känd som den kanske främsta representanten för den invandringsfientliga falangen inom Sannfinländarna.
  • Har bloggat sedan 2003. Bloggskriverierna har också lett till att han i rätten dömts för brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp.
  • Halla-aho ställde upp i riksdagsvalet för första gången 2007 men blev inte invald. Året därpå ställde han upp som obunden kandidat i kommunalvalet och valdes in i Helsingfors fullmäktige. Han lovade att ställa upp EU-parlamentsvalet men Sannfinländarna godkände honom inte som kandidat.
  • År 2010 blev han partimedlem och i riksdagsvalet följande år blev han invald med klar marginal. Han fick över 15?000 röster, näst mest i Helsingfors valkrets.
  • 2014 blev han invald i EU-parlamentet. Han fick näst flest röster efter röstkungen Alexander Stubb (Saml).