Stockholm city stannade upp på fredagen efter ett misstänkt terrordåd. En kapad lastbil körde på människor på Drottninggatan strax före klockan 15 lokal tid (16 finsk tid).

Polisen gick ut med en bild på en person som kan ha kopplingar till dådet. Mannen ska ha lindriga skador och sagt att han är skyldig till attentatet i Stockholm. Enligt källuppgifter passar mannen in på signalementet som gått ut.

Stockholmspolisen bekräftar för TT att en person har gripits för "någon slags inblandning" i lastbilsdådet, samt att fyra personer dödats i dådet.

Enligt TT är 15 personer skadade, varav 9 allvarligt.

En förundersökning om misstänkt terrorbrott har inletts.

– Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrordåd, sade statsminister Stefan Löfven, som tvingades avbryta sin resa till Göteborg och Socialdemokraternas planerade partikongress.

Polisen kraftsamlar och sätter in alla tillgängliga resurser för att utreda händelsen och gripa den eller de som ligger bakom dådet. Både nationella insatsstyrkan och bombskyddet är inkopplade, liksom säkerhetspolisen Säpo.

– Från vår sida ska vi göra allt som står i vår makt för att lösa detta, säger rikspolischefen Dan Eliasson vid en pressträff.

Efterlyser man

Men den centrala polisledningen vill inte gå ut med samma uppgifter.

– Det finns många skadade i sammanhanget och uppgifter om döda. Vi kan inte bekräfta antalet och döda, det får sjukvården göra, säger Dan Eliasson.

På pressträffen visas en bild på en person som polisen vill komma i kontakt med. Bilden visar en man som har en mörk huva uppdragen över huvudet.

Bilden är tagen i direkt anslutning till dådet, uppger polisen som också poängterar att mannen inte är misstänkt för brott.

– Vi vill att personen tar kontakt med polisen. Bilden är från i dag, från platsen och från tiden när det är aktuellt att kolla på vilka kameror som har snappat upp bilder.

Kapad lastbil

Lastbilen som körde in i varuhuset Åhléns på Drottninggatan i centrala Stockholm tillhör Spendrups och kapades tidigare på dagen.

– Det är en av våra distributionsbilar som kör leveranser. I samband med en leverans på restaurang Caliente så är det någon som hoppar in i förarkupén och kör iväg med bilen, medan chauffören lastar av, säger Spendrups kommunikationsdirektör Mårten Lyth till TT.

Säkerhetspolisen kan i nuläget inte säga något om vem eller vilka som har kört lastbilen. Chauffören är oskadd och omhändertagen.

Sjukhusen i Stockholms län har högsta beredskap för att hantera situationen.

– Centralt på landstinget har vi gått ut i vad som benämns som katastrofläge. Det betyder att vi samlar och inventerar sjukvårdens resurser, styr dem och tar beslut från den centrala staben, säger Rebecka Grunditz, pressekreterare på Stockholms läns landsting, till TT.

– Fokus just nu är att ta hand om de som är i behov av sjukvård.

Stockholms läns landsting skriver på sin hemsida att flera sjukhus har tagit emot skadade. Pressjouren vid Södersjukhuset bekräftar att man tagit emot skadade.

– Vi har fått in patienter, däremot kan jag tyvärr inte informera hur många eller i vilket tillstånd de befinner sig i, säger kommunikatören Johanna Gréen till TT.

"Undvik city"

Poliser med skyddsutrustning och automatvapen finns på plats i området kring Åhléns och avspärrningarna i Stockholm City har utökats mot Kungsholmen.

Polisen avråder folk från att vistas i centrala Stockholm.

– Vår allmänna rekommendation är att man undviker city över huvud taget nu, både till fots och i bil, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Enligt TT:s reporter har många hörsammat uppmaningen.

– Några människor springer på gatorna för att komma bort från centrala Stockholm, berättar ett vittne som arbetar i en byggnad vid Klarabergsviadukten.

Terrorhotnivån i Sverige har inte höjts efter dådet, utan ligger kvar på nivå tre som innebär "förhöjd risk" för terrorbrott. Men regionpolischefen Ulf Johansson manar ändå till försiktighet.

Säpochefen Anders Thornberg säger att det inte funnits någon förvarning om attentatet.

– Vi har sagt att det här kan inträffa, men vi hade inga indikationer på att det skulle kunna ske nu, säger han.

Stockholmarna gick hem

Tiotusentals stockholmare var på väg hem till fots från centrala Stockholm på fredagskvällen. Inga tunnelbanor gick och busstrafiken var avstängd i innerstan.

Vid Riddarhuset och längs Skeppsbron i Gamla stan syntes en strid ström av människor traska söderut.

Polisen i city uppmanade folk att sluta vänta på tunnelbanan och istället gå hemåt. Staden öppnade lokaler i innerstaden för strandsatta som inte kunde ta sig hem. Många personer satt fast på arbetsplatser och i lokaler i flera timmar. Vid 18-tiden lokal tid kunde kunder och personal lämna byggnader och affärer runt Drottninggatan.

All tågtrafik till och från Stockholm stängdes av och centralstationen utrymdes. Pendeltågs- och tunnelbanetrafiken var också helt avstängd.

Händelserna i centrala Stockholm påverkade även kultur- och nöjeslivet. Alla SF:s biografer stängde för kvällen, medan flera teatrar ställde in sina föreställningar. Även snabbmatskedjan McDonalds stängde över 20 restauranger i centrala Stockholm.