– Jag blev inte förvånad, det finns många uzbeker med extrema åsikter, säger Pulat Ahunov, uzbekisk oppositionspolitiker i exil.

Den misstänkte gärningsmannen kommer från Uzbekistan, bekräftar polisen. Motivet till dådet på Drottninggatan är ännu inte känt, men den sorts våldsamma extremism som vuxit fram ur vissa islamistiska rörelser de senaste decennierna ligger nära till hands.

I diktaturen Uzbekistan har radikaliseringen drivits på av en skoningslös regim som främst under den tidigare presidenten Islam Karimov vid flera tillfällen gjort sig skyldig till grova brott mot mänskliga rättigheter.

Människorättsorganisationer har larmat om extrema tortyrmetoder. Bland annat har oppositionella kokats levande, och fängslade uzbeker har efter misstänkt tortyr tvingats peka ut oppositionella som "terrorister" i statlig tv.

IS-koppling

Den strikt islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir är stark i landet, men där finns också en gren av IS – "Den Islamiska rörelsen i Uzbekistan", Islamiska statens gren i Uzbekistan.

– Liksom många andra före detta Sovjetrepubliker har Uzbekistan samma resandeproblematik som Sverige, där folk tar sig till olika jihadistiska grupperingar i Mellanöstern eller Afghanistan, säger Hans Brun, forskare om terrorism på Försvarshögskolan.

– Vi vet ju ännu inte om den här personen är knuten till något nätverk, eller rört sig i sådana kretsar. Men rent hypotetiskt är det inget förvånande med de uppgifterna, säger Brun.

Kopplingen till den misstänkte gärningsmannen i vansinnesdådet på Drottninggatan vet vi inget säkert om i dagsläget. Men Pulat Ahunov blev inte förvånad när han fick höra att det är en gammal landsman som är anhållen.

Då kom många

Den uzbekiska invandrargruppen i Sverige är relativt liten. Bland dem finns en grupp ortodoxa muslimer som lever i parallella samhällen, utanför det svenska, och starkt ogillar det västerländska, enligt Pulat Ahunov. Många av dem kom till Sverige i spåren av en regimledd religiös utrensning 2005, iscensatt av den numera avlidne diktatorn Karimov, enligt Ahunov som bott i Sverige sedan 1996.

Sverige har blivit lite av en fristad för dem, då det varit närmast omöjligt att verka i Uzbekistan.

Många av de uzbeker som har radikaliserats har haft kontakt med organisationen Hizb ut-Tahrir, som egentligen inte har något uttalat stöd för terror, men det finns tydliga kopplingar till våldsromantik, enligt Bilan Osman, utbildare vid Stiftelsen Expo, granskare av den ökande intoleransen i samhället.