Kort före valet inlämnade SFP, Vänsterförbundet och Samlingspartiet (och en Sannfinländare, som dock inte kandiderade i valet) en motion om att Kaskö skulle låta utreda en kommunsammanslagning med Närpes.

Därmed fick kommunalvalet i Kaskö en ny dimension. Väljarna fick säga vad de tyckte om förslaget om att utreda samgång med grannen.

Och de partier som talar för samgång fick stöd i valet.

SFP behåller sin position som största parti i Kaskö. Partiet behåller sina fem mandat, lika många som SDP. SDP har talat mot sammanslagning med Närpes.

Den enda förskjutningen i mandat i Kaskö är att Vänsterförbundet (som hade ingått valförbund med SFP) vinner ett mandat och har två i nya fullmäktige, lika många som Sannfinländarna som förlorar ett mandat.

Samlingspartiet som talat för samgångsutredning har 2 mandat och De gröna, som på förhand valt att som parti inte ta ställning i frågan, har ett mandat.

SFP:s Carl Gustav Mangs, stadsstyrelsens ordförande blev även denna gång röstmagnet, före Kari Häggblom (SDP), som är fullmäktiges ordförande. Därmed tyder mycket på att duon behåller sina klubbor.

8 av 17 är nya ledamöter.