Vid förra kommunalvalet fick kvinnorna 43 procent av platserna i Vasafullmäktige.

Nu är situationen väsentligt förändrad. Kvinnorna fick 53 procent eller 32 av de 59 platserna i nya fullmäktige. Männen är i minoritet med 27 av platserna.

Även i Korsnäs stiger kvinnorna upp i majoritetsställning. Där består nya fullmäktige till 52 procent av kvinnor. Av de 21 ledamöterna är 11 kvinnor och 10 män.

I Korsnäs består hela fullmäktige av SFP.

I Vasa är partifloran så klart betydligt bredare. Där är det inte SFP:s förtjänst att kvinnorna är i majoritet, långt ifrån. Bland de invalda SFP:arna är 8 av 18 kvinnor.

I stället är det De Gröna och Vänsterförbundet som lyckats föra in många kvinnor i politiken. Bland De Gröna är samtliga fyra invalda kvinnor, och hos Vänsterförbundet tre av fyra.

Även Samlingspartiet bidrar starkt. Sju av de tio invalda är kvinnor. Även bland Socialdemokraterna är majoriteten kvinnor; sju av tretton.

Mansdominansen är störst bland KD och Sannfinländarna i Vasa. KD:s bägge invalda är män, och av de sex invalda Sannfinländarna är enbart en kvinna.

Om man bortser från Vasa och Korsnäs dominerar männen fortfarande i politiken i Svenskösterbotten. Ur ett jämställdhetsperspektiv ligger Karleby sämst till. Där är bara 28 procent av de invalda kvinnor. Den siffran är faktiskt lite sämre än vid förra valet då de invalda kvinnornas andel var 29,4 procent.