I svallet efter kommunalvalet är det Samlingspartiets braknederlag i Vasa, förutom SFP:s Joakim Strands massiva personliga röstetal förstås, som regionalt var den största överraskningen. Visst var det väntat att partiet skulle backa, främst då på grund av regeringspartiets agerande i jourfrågan, men en sådan här katastrof hade ingen väntat.

Orsakerna är många. Initierade källor hävdar att Centern och Sannfinländarna kunde ha tänkt sig en 12+3 modell i jourfrågan, men att Samlingspartiet ställde sig på tvären. Det kan vara en delförklaring till varför anhängarna svek Samlingspartiet. Dessutom misslyckades partiet i sin kandidatnominering med alltför få kandidater och ingen stark representant för blåljusfolket.

Det var också en överraskning att sittande stadsstyrelseordföranden Seppo Rapo föll ut, och det med besked.


Samlingspartiets riksdagsledamot Susanna Koski samlade denna gång 269 röster, 49 fler än förra valet. Det är inte mycket för en riksdagsledamot, samtidigt har hon heller inte i riksdagsvalet varit någon röstmagnet i Vasa. De finskspråkiga väljarna hade tydligen noterat hennes agerande i jourfrågan.

Själv valde hon på valkvällen att varna för att Vasa inte får försvenskas, eftersom det skrämmer eventuella inflyttar från inlandet. Ett mantra som allt fler tagit till sig.

Med 601 röster toppade Marko Heinonen Samlingspartiets interna lista följd av Kai Luoma, som nyinvald samlade 382 röster. Åtminstone Heinonen kommer att utmana Koski i följande riksdagsval. Det talas också om andra Samlingspartistiska alternativ i kulisserna.


Nationellt backade de tre regeringspartierna. De stora förlorarna var ändå Sannfinländarna som backade 3,5 procentenheter, från 12,3 procent förra valet till 8,8 procent detta val. Lokalt i Vasa backade partiet i nästan motsvarande grad, från 13,2 procent till 9,8 procent, tappade tre mandat och är nu fjärde största parti i med sina sex mandat.Omvänt var De gröna valets stora vinnare, partiet ökade med 3,9 procentenheter och har nu ett stöd på 12,4 procent. Också i Vasa ökade De gröna sitt understöd från 4,4 procent till 7,7 procent vilket gav ett tilläggsmandat.

Samtidigt har SDP försatt sig i en brydsam situation. Partiet har inte kunnat dra nytta av att vara i opposition och tappade 0,2 procentenheter i en situation där partiet under ledning av partiordförande Antti Rinne utan vidare borde ha ökat sitt understöd. Är det så att SDP åter får kalla in en extraordinarie partistämma under 2018 för att finna en ordförande som kan vinna riksdagsvalet 2019?


För Vasas del innebär kommunalvalsresultatet en välkommen föryngring och förnyelse. Förutom att det skett en viss föryngring och att 17 av de 59 invalda är nya, så har fullmäktige nu en kvinnlig majoritet: 53 procent kvinnor – 47 procent män. Återstår så att se hur detta avspeglas i fördelningen av tunga uppdrag.

I det sittande Vasafullmäktige har SFP, Saml och SDP regerat i samförstånd. Nu tog SFP en storseger då partiet lyckades öka sitt understöd med sju procentenheter, från 22,5 procent till 29,5 procent. I mandat räknat fick partiet tre platser till och har nu 18 mandat.

Söndagens valresultat innebär med största sannolikhet att SDP med sina 13 mandat tar över ordförandeskapet i stadsstyrelsen efter Samlingspartiet, som tappade fem mandat och nu har tio mandat. Joakim Strand fortsätter som fullmäktigeordförande.

SFP torde gärna se att samarbetet med SDP och Samlingspartiet fortsätter som tidigare. Däremot är nog tröskeln högre för SDP att hålla Samlingspartiet kvar i gänget.


Trots att SFP och SDP tillsammans sitter på 31 av de 59 mandaten i Vasafullmäktige och därigenom har egen majoritet, är marginalerna så pass knappa att det definitivt behövs ett starkt tredje hjul för att lotsa staden in i framtiden. Då är Samlingspartiet definitivt intressantare som alternativ än Sannfinländarna.

De lokala Samlingspartisterna har mycket att fundera på just nu. Nästa år är det landskaps- och presidentval och 2019 riksdagsval.