Röstningen och rösträkningen i Finlands kommunalval följde europeiska normer. Det var fritt, rättvist och genomskinligt, anser Europarådets valobservatörer.

Valobservatörerna besökte cirka 150 vallokaler i olika delar av landet. Europarådets delegation bestod av 24 observatörer från 18 europeiska länder.

Delegationens chef, schweiziska Lelia Hunziker, uppger att öppenhet och transparens präglar det finska kommunalvalet.

– Vi uppskattade framför allt principen att den första som röstar får granska urnan och röstmaterialet. Det är en god praxis och kan fungera som ett exempel för övriga europeiska länder, sade Hunziker på en presskonferens i Helsingfors.

Hunziker, som bekantat sig med många länders röstningssystem, berömmer även klarheten av det finska systemet.

– Vissa länder har så mycket text på röstsedlarna att väljarna blir alldeles förvirrade.

Observatörerna anser att rösträkningen gick snabbt i internationell jämförelse.

Tillgängligheten i röstlokalerna fick också beröm. Hunziker övervakade valet i Rovaniemi, där valnämndens ordförande hade gjort ett gott intryck med att ordna sandning på den frusna gården.

– Människorna som jobbade på röstlokalerna uppfyllde sitt uppdrag väldigt ansvarsfullt.

Delegationen uppskattade också att utlänningar som är fast bosatta i Finland får rösta i kommunalvalet.

"Bra nivå på valdeltagandet"

Även om valet i stort sett gott till på ett exemplariskt sätt fann delegationen även några punkter som kunde förbättras. På vissa ställen skulle valbiträdena exempelvis ha behövt bättre utbildning och tydligare instruktioner.

– Vi föreslår också att man underlättar för självständiga och lokala grupperingar att ställa upp i valet, sade Hunziker.

Delegationen komplimenterade också valdeltagandet som steg till 58,8 procent.

– I Storbritannien hade ett sådant deltagande varit en strålande prestation, sade delegationens brittiska medlem Andrew Boff.