Jan Vapaavuori (Saml) återvände till inrikespolitiken med en skräll. Han är belåten men samtidigt också förvirrad.

– Jag kan fortfarande inte riktigt förstå vad som riktigt hände, sade Vapaavuori på måndagen.

Borgmästarkandidaten Vapaavuori tog hem en massiv mängd röster vilket bidrog till att Samlingspartiet behöll sin plats som det största partiet.

Samtidigt tappade alla regeringspartier delar av sitt väljarstöd jämfört med det föregående kommunalvalet. Kommunalvalet påverkar inte direkt dagspolitiken men utgör ändå en politisk barometer.

– Det är klart att då statsministerns parti förlorar tydligt att det har en effekt och det är klart att Sannfinländarnas följande ordförande, vem än det är, får en enorm press att öka på väljarstödet. Det i sin tur har en potential att öka på spänningar som inte är önskbara med tanke på regeringssamarbetet, sade Vapaavuori till FNB.

Regeringen håller sin halvtidsöverläggning redan om två veckor. Enligt Vapaavuori är "världen är inte heller svartvit" och regeringen är säkerligen handlingskraftig.

– Det här har en effekt men den ska inte skarvas upp, sade Vapaavuori.

Då Jussi Halla-aho gav sitt besked att ställa upp i Sannfinländarnas ordförandeval twittrade Vapaavuori att för honom är det en självklarhet att Samlingspartiet inte kan sitta med i samma regering med Sannfinländarna med Halla-aho i rodret. På måndagen uppgav Vapaavuori att han inte har ändrat på sin inställning men att han inte heller vill försöka påverka Sannfinländarna.

– Jag har inget behov att fortsätta diskussionen men inte heller ett behov att ändra på min åsikt, sade Vapaavuori.

Inflytandet kan öka

Professorn i statslära vid Åbo Akademi, Kimmo Grönlund, uppskattar att Samlingspartiets inflytande i regeringen ökar efter regeringsarbetets första etapp och som ett resultat av kommunalvalet.

Jan Vapaavuoris fenomenala röstmängd höjer partiets självkänsla men Grönlund anser att väljarstödet är främst Vapaavuoris egen förtjänst.

– Han var en konsekvent försvarare av det urbana Finland redan under sin tid som minister. Jag skulle till och med se en inre konkurrens här i det avseende att en stor del av samlingspartiets anhängare sannolikt anser att landskapsstyrelserna är en ganska dålig kompromiss och Vapaavuori har inte profilerat sig som en förespråkare av landskapsstyret, säger Grönlund.

Han påpekar att Samlingspartiet och De gröna lyckades förvandla kommunalvalet i Helsingfors till ett borgmästarval, vilket i sin tur ökade på valdeltagandet. Enligt Grönlund åtnjuter Vapaavuori ett starkt stöd bland urbana och liberala men eventuellt också svenskspråkiga i och med att han är tvåspråkig.

– Till skillnad från andra stora städer lyckades Samlingspartiet öka på sin andel i Helsingfors.

Grönlund anser att det är viktigt att komma ihåg att kommunalvalet var en förlust för alla regeringspartier, även Samlingspartiet. Han uppfattar det ändå möjligt att Samlingspartiet som ett resultat av valsegern kräver en vårdreform som behagar dem mera. Detta kunde exempelvis innebära att valfriheten inte införs stegvis.