Säkerhetspolisen kommenterar inte uppgifterna – och UD säger att informationen aldrig nådde dit.

Akilov hade band till terrorgruppen IS, säger Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Kamilov enligt flera nyhetsbyråer.

– Tidigare delade Uzbekistan information om Rakhmat Akilov, som genomförde terrordådet i Stockholm, med en västerländsk partner, så att informationen skulle förmedlas till Sverige, säger utrikesministern enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Det framgår varken när informationen ska ha lämnats eller till vilket västerländskt land. Enligt Kamilov hade Akilov blivit rekryterad av IS efter det att han lämnat Uzbekistan och bosatt sig i Sverige.

Säpo kommenterar inte

Den svenska Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi kan varken bekräfta eller dementera den typen av uppgifter. Rent generellt kan jag säga att vi har ett samarbete med en rad säkerhetsorganisationer, framför allt ute i Europa, säger Karl Melin vid Säpos presstjänst.

Kan ni bekräfta om informationen har nått Sverige?

– Det vi tidigare har sagt när det gäller det här ärendet är att vi hade fått in enstaka underrättelseuppgifter som inte gick att belägga. Och det var under förra året.

Utrikesdepartementet säger sig aldrig ha fått informationen som Kamilov syftar på.

– UD har inte fått någon sådan information, säger Victoria Bell vid UD:s presstjänst.

Har erkänt

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov är häktad på sannolika skäl misstänkt för lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm. Han har erkänt dådet.

Akilov efterlystes av Uzbekistan i februari i år misstänkt för brott förenade med religiös extremism, uppgav en källa inom det uzbekiska rättsväsendet tidigare i veckan för Interfax.

Fallet öppnades på grund av "produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet" och "deltagande i religiösa och extremistiska organisationer", uppger källan.

Samtidigt kom uppgifter om att Akilov under 2015 ska ha försökt att ta sig till Syrien från Turkiet, men sedan gripits och deporterats till Sverige. Inte heller det vill Säpo kommentera.