Cecilia "Sissi" Vesterholm kämpar mot en aggressiv bröstcancer. Det enda hon borde få tänka på är att bli frisk, men i stället tvingas hon oroa sig över att få ekonomin att gå ihop.

Det är inte okej, tycker en grupp mammor i Vasa. Mammorna har sina barn i årskurs ett i Gerby skola där även Vesterholms dotter går.

När de fick höra hur familjen har det bestämde de sig för att hjälpa till.

– Vi är bara en skugga i den kamp som Sissis familj går igenom. Men det värmer att känna att vi kan hjälpa till. Ofta är vi så upptagna i våra egna liv att vi inte hinner stanna upp och se hur grannen mår. På det här sättet vill vi som medmänniskor visa att det går att göra mycket med små medel, säger Heidi Svartsjö, klassmamma i årskurs ett.

Mammorna hade egentligen tänkt ordna ett mindre evenemang i form av en klädinsamling, men när alltfler ville vara med och bidra har evenemanget nu växt till en familjedag med allt från ponnyridning och hoppslott till lotterier och besök från hockeyspelare.

Allt är sponsorerat.

– Det finns en så stor hjälpvilja att vi mammor har börjat gråta varje gång vi har träffats.

Det finns även anonyma aktörer som stöder familjen men som inte vill delta synligt i evenemanget.

– De har sponsrat familjen med mat, kläder och även ekonomiskt, säger Svartsjö.

Hon tror att många berörs särskilt mycket när det handlar om en ung människa med många små barn och en allvarlig sjukdom. Heidi Svartsjö säger att arbetet med evenemanget har gett mersmak. Det är möjligt att mammorna ordnar något liknande i en större skala nästa år till förmån för fler människor som behöver hjälp.

Välgörenhetsevenemang i Gerby

  • Den 20 maj klockan 12-15 ordnas välgörenhetsevenemanget "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något" på Settlement Vestis i Gerby.
  • Det blir ponnyridning, hoppslott, lyckohjul, lotteri med över 70 presentkort och kaffe- och korvförsäljning. Dessutom kommer spelare från hockeylaget Sport att ordna aktiviteter för barnen.
  • Det mesta kommer att kosta kring en euro styck. Alla pengar går oavkortat till Cecilia Vesterholm och hennes familj.
  • Man samlar också in kläder i barnens storlekar och även torrvaror som plockas ihop till matkassar åt familjen.



Vill man hjälpa Sissi och hennes familj finns ett kontonummer: FI6455480920019260 BIC-kod OKOYFIHH. Skriv “Sissis kamp” som mottagare.