Om en vecka ska Therese Johaug förhöras av idrottens skiljedomstol CAS i Lausanne i Schweiz. Då ska juryn ta ställning till om den avstängning på tretton månader som Antidoping Norge beslutat om var ett lämpligt straff eller om det bör höjas eller sänkas.

– CAS måste ta ställning till graden av skuld för att kunna besluta om längden på avstängningen. Därför vill vi med en motanmälan hävda det som har varit vår principiella åsikt hela tiden – att hon över huvud taget inte har gjort något fel, säger advokaten Christian B Hjort till nyhetsbyrån NTB.

– CAS kan ge oss medhåll i motanmälan som innebär att de är eniga med oss om att det inte fanns någon grund till avstängning.

I höstas testades Johaug positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon uppger sig ha fått i sig den förbjudna substansen genom en salva hon smorde in sina sönderbrända läppar med. Dåvarande landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tog på sig skulden eftersom han inte hade kollat innehållsförteckningen ordentligt och hade lovat Johaug att salvan inte innehöll något förbjudet ämne.