Den åtalade hade en kompis som gjort personlig konkurs. Det hade uppgjorts en betalningsplan för kompisen som fastställts av tingsrätten i juni 2014. Hans skulder uppgick i betalningsprogrammet till 77000 euro. I programmet fanns ett villkor om tilläggsbetalning om kompisens inkomster ökade.

Då kompisen följt betalningsprogrammet i ett halvår spelade han på Eurojackpot och hade turen att vinna en knapp halv miljon euro. Problemet var nu att en betydande del av vinsten skulle gå till skulderna.

Den åtalade mannen och kompisen träffades och diskuterade problemet. Senare satte kompisen in hela vinstsumman på den åtalades konto. Enligt åtalet var det meningen att den åtalade skulle få 20000 euro för besväret att ta emot pengarna. Männen gjorde upp ett avtal om saken.

Kompisen skulle ha åtalats för grovt gäldenärsbedrägeri men han avled tidigare i år. Den åtalade mannen berättade under rättegången att kompisen sagt att han inte ville att lotterivinsten skulle gå till staten.

I polisförhöret hade den åtalade erkänt de centrala delarna av åtalet. Under rättegången tog han tillbaka erkännandet och menade att båda varit berusade och att han trott att det bara var ett skämt att kompisen skulle föra över pengarna. Han berättade också att han inte visste att pengarna betalats in förrän polisen berättade det för honom.

Åklagaren yrkar på ett villkorligt fängelsestraff. Dom ges nästa vecka.