För att möta den stora efterfrågan på språkundervisning för invandrargrupper har Folkhälsan Utbildning på Norrvalla i Vörå tagit beslutet att utvidga sin verksamhet.

– Vi bestämde oss för att vi ska kunna vara där som efterfrågan växer och i Vasa och från närliggande kommuner har det funnits en klar efterfrågan på svenskspråkig undervisning för invandrare och med det koncept som fungerar inom fria bildningen på Norrvalla. Samma upplägg och läroplansbas men utanför fria bildningen inleds nu i Vasa i samarbete med Malax och Korsholm, säger Folkhälsan Utbildning Ab:s vd Anna Bertills, i ett pressmeddelande

– Att utvidga verksamheten till Vasa var helt klart vår målsättning efter att efterfrågan växte. Vasa, med sin mångsidighet, erbjuder fina möjligheter för våra studerandes integrationsstig och framtid,säger Sara Riska, ansvarig lärare för språkundervisningen i Vasa.

I dag på Norrvalla i Vörå finns två linjer inom invandrarundervisningen och helheten ”Språkakademin”.

Språkundervisningen på Norrvalla bygger på Utbildningsstyrelsens reglementen och läroplaner. I utbildningen betonas individens hälsa både psykiskt och fysiskt.

Rörelse i skolvardagen har blivit ett koncept som på många sätt främjat skoldagen och som betonat en god hälsa för en målgrupp vars utgångspunkt hälsomässigt varierar stort. Undervisningspersonalen vid språklinjerna på Norrvalla erhöll 2015 Svenska Kulturfondens utbildarpris.