– De är inte längre misstänkta för brotten, uppger Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

I och med att männen släpptes har de häktningsförhandlingar som preliminärt planerats i dag ställts in.

Egentliga Finlands tingsrätt häktade på tisdagen för en vecka sedan sammanlagt fyra män som misstänkta för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

De nu frigivna Ilyas Berrouh och Abdederrazak Essarioul häktades som skäligen misstänkta, en lägre misstankegrad. För att få dem omhäktade hade polisen behövt presentera mer bevis i dag.

De två männen har hela tiden nekat till skuld.


Huvudmisstänktas namn och ålder klarnade

Den huvudmisstänkte och en annan man är fortfarande häktade. De häktades som på sannolika skäl misstänkta, vilket är en högre grad av misstanke.

Tingsrätten meddelade i går att Centralkriminalpolisen meddelat att den huvudmisstänktas riktiga namn är Abderrahman Bouanane. Han hade tidigare uppgett det falska namnet Abderrahman Mechkah och födelseåret 1998, fast han på riktigt är född i oktober 1994.

Förutom de häktade männen misstänks också en annan person, som har efterlysts internationellt.

Två kvinnor höggs ihjäl och åtta skadades i knivattacken i Åbo fredagen den 18 augusti. Två av offren var ännu i går kvar på sjukhuset.

Den huvudmisstänkta har erkänt att han knivhuggit tio personer, men har inte medgett brottsrubriceringarna mord eller mordförsök. Hans advokat Kaarle Gummerus sade förra veckan också att det är oklart om brottsepitetet för terroristiskt syfte uppfylls.

Den anda mannen som fortfarande sitter häktad har nekat till misstankarna.