Mötet mellan presidenterna Sauli Niinistö och Donald Trump ser ur finländsk synvinkel ha varit en framgång på många olika plan.

För det första sade Trump på presskonferensen det som många finländare länge velat höra, nämligen att USA alltid beskyddar och hjälper sina vänner om relationerna mellan Finland och Ryssland skulle försämras till den grad att hjälp behövs.

I Finland känner vi ju av att säkerhetsläget har ändrats och att spänningen i Rysslands närområde ökat. Ett tecken på detta är bland annat Rysslands och Vitrysslands krigsövning Zapad, och Aurora, den övning vid Sveriges kust där bland annat Finland och USA deltar. Niinistö uttryckte sin oro genom en diplomatisk formulering om att det viktigt att se till att det inte sker några misstag i samband med militärövningar på Östersjön, misstag som kan led till att situationen eskalerar. Därför är det viktigt med dialog mellan Nato och Ryssland.


Förutom säkerhetsläget, Ryssland och Natosamarbetet, behandlades för Finland viktiga frågeställningar som Afghanistan, koalitionen mot IS, och det arktiska området. Trump lyfte också fram att Finland tog över ordförandeskapet för Arktiska rådet efter USA och konstaterade att båda länderna kan gynnas ekonomiskt vad gäller regionen.

Niinistö hade också tagit upp miljöfrågorna som rör det arktiska området, och verkar nu ha fått såväl Putin som Trump att förstå vikten av minskade utsläpp av svart kol och metan, ämnen som är extra skadliga för området. Detta är i sig ett anmärkningsvärt genombrott.

Samtidigt är i första hand handeln och affärsutvecklingen i och av det arktiska området är synnerligen intressant också för såväl USA som Finland, och i den frågan kan vi utgå ifrån att diskussionerna på tumanhand gick djupare än under presskonferensen.


Klimatförändringen har gjort Nordostpassagen mer framkomlig än tidigare och binder därmed samman de stora marknaderna i Asien, USA och Europa (Kauppalehti 28.8). Men det behövs enorma resurser och internationell finansiering för att komma vidare. Järnvägsförbindelsen mellan Lappland och hamnarna vid Norra Ishavet, endera Kirkenes eller Narvik på den norska sidan eller Murmansk på den ryska sidan, uppskattas allt som allt kosta flera hundra miljarder euro.

Fungerande förbindelser genom Finland och till det Arktiska området är givetvis enormt viktiga för Finland. Projektet aktualiserar också tunnelförbindelsen mellan Helsingfors och Tallinn och därifrån via Rail Baltica till Mellaneuropa. Och kanske via Midway Alignment i Kvarkenregionen till Sverige?

Enligt Mark Katz, gästande amerikansk forskare vid Utrikespolitiska institutet, har finländarna ett gott anseende i USA som Rysslandskännare.

Politiskt har Sauli Niinistö varit den europeiska statsman som väldigt frekvent fört en aktiv dialog med Vladimir Putin. Detta i kombination med Finlands geopolitiska läge och långa erfarenhet av samröre med Ryssland, gör att Niinistö samlat på sig en Rysslandserfarenhet som definitivt intresserade också Trump.


Tydligen var Trump tagen av diskussionen. För första gången upplevde vi nämligen en presskonferens med Trump inblandad där han verkade balanserad. Om det sedan var Niinistös förtjänst eller inte må vara osagt, men atmosfären under presskonferensen andades lugn och respekt.

Enda gången Trump yrade var då han berömde Finlands beslut att köpa F-18 stridsplan från Boeing, något som Niinistö direkt efter presskonferensen förnekade. Finland förbereder som bäst upphandlingen, så ett köpbeslut ligger många år framåt. Dessutom återfinns två amerikanska tillverkare bland de presumtiva tillverkarna. Kanske blandade Trump ihop de tidigare flygplansköpen med de kommande?

Enligt experter kan den största behållningen av besöket ändå komma från annat än själva mötet i Vita huset. Många amerikanska tjänstemän tvingades läsa in sig på Finland, och nya kontakter på personplanet knöts. På sikt är sådant viktigt.

För finländska medier var Niinistös besök i Vita Huset den självklara huvudnyheten. I amerikanska medier drunknade Niinistös besök i den stora naturkatastrof där orkanen Harvey förorsakat de värsta översvämningarna någonsin i Texas.