I helgen deltar ett antal elever från såväl Korsholms gymnasium som från gymnasiet i Suomussalmi i ett skärgårdsläger i Korsholm. Målet med lägret är att prova på levande tvåspråkighet, säger Terho Jalkanen, lärare vid Korsholms gymnasium.

– Lägerdeltagarna kom i går (läs: onsdagen, red. anm.). I dag har vi varit på en utflykt till sjöbevakningsstationen och på fredagen ska eleverna få bekanta sig med tvåspråkigheten i Vasa, säger han.

Förutom naturupplevelser och utflykter till bland annat Vasa universitet får eleverna också delta i gymnasiets samlingar och lektioner. För eleverna från Suomussalmi är det något exotiskt, menar Jalkanen.

– Jag har aldrig hört några negativa kommentarer om svenskan från Suomussalmiborna. Tvärtom, de är nyfikna på den.

Korsholms gymnasium har nu i tolv års tid ordnat språkläger i bland annat Björkö, Suomussalmi och i Ryssland. Det är ett projekt som gett resultat:

– En stor del av eleverna från Suomussalmi skriver svenskan i studentskrivningen. Dessutom firas svenska dagen i deras skola.

Höjdpunkten på det pågående skärgårdslägret är lördagens utflykt till Valsörarna. Lägren skulle inte gå av stapeln utan Svenska kulturfondens stöd.

– Ett språkbadsläger går loss på 10 000 euro. Smakar det så kostar det, säger Jalkanen.