Trots att staten nästa år tvingas låna nästan tre miljarder euro för att täcka budgetunderskottet, är det positiva att det ändå handlar om ett trendbrott eftersom man lånar två miljarder mindre än i år.

Med tanke på höstens arbetsmarknadsförhandlingar är det välkommet att regeringen föreslår lindringar på 270 miljoner euro av inkomstbeskattningen. I praktiken talar vi ändå om ett nollsummespel. Det blir dyrare att leva eftersom skatten på alkohol och tobak höjs. Det blir också dyrare att värma upp sitt hus.

I övrigt kommer oppositionen inte ha så mycket att ta fasta på eftersom alla får någonting. Bland annat sänks dagvårdsavgifterna, garantipensionen höjs med 15 euro per månad, de arbetslösas möjligheter att flexibelt kombinera bidrag och utbildning förbättras. Även förskoleutbildningen och grundskolan får mer resurser.

I ett Österbottniskt perspektiv är pengar för muddringen av farleden till Karleby den största enskilda nya satsningen. Muddringen beräknas kosta 45 miljoner euro, och tanken är att staten och Karleby delar på kostnaderna.

Det utlovade stödet på 25 miljoner euro för en ny Kvarken-färja finns av tekniska orsaker inte med i budgetförslaget, men kommer att ingå i den tilläggsbudget som kommer senare i höst.

Dessutom har 265 000 euro reserverats för utbildning av personal till nödcentralerna. Personalen ska utbildas i Vasa med start nästa höst.

Som en följd av knivdådet i Åbo föreslår regeringen att straff kan bli aktuellt för den som härbärgerar, alltså gömmer, personer som fått avslag på sin asylansökan.Moralen och juridiken vid tillämpningen av sådan lag torde bli budgetens stora diskussionsämne.