Ett badrum skulle saneras i Vasa i januari 2015, men arbetsgivaren som mottog uppdraget var inte medveten om att det fanns asbest i badrummet. Arbetaren som utförde rivningsarbetet hade därför inte ändamålsenlig skyddsutrustning, och man hade inte heller sett till att asbestdammet inte kunde spridas. Arbetsgivaren saknade dessutom tillstånd att utföra asbestrivningsarbete.

Arbetarskyddsmyndigheten konstaterade att arbetsgivaren borde ha varit noggrannare då hen tog emot arbetet. Arbetsgivaren borde ha utrett vilken skyddsutrustning och vilka tillstånd arbetet krävde innan det påbörjades, eftersom fastigheten är byggd på 1970-talet då asbest var vanligt förekommande i byggnadsmaterial.

Österbottens tingsrätt ansåg att arbetsgivaren på grund av fastighetens ålder och utgående från tidigare erfarenhet av liknande objekt borde ha förstått att ta reda på om det fanns asbest i fastigheten. Att arbetsgivaren inte tillräckligt tagit detta i beaktande innebär att hen brutit mot arbetarskyddslagstiftningen, som betonar arbetsgivarens ansvar för arbetarskyddet och arbetsgivarens skyldighet att identifiera risker och faror. Enligt tingsrättens dom utsattes arbetstagare och andra personer för asbestdamm på grund av arbetsgivarens försummelse.

Österbottens tingsrätt dömde arbetsgivaren till 40 dagsböter för arbetarskyddsbrott.