När Kolnebackens skola stängdes på grund av fukt- och mögelskador hade byggnaden hunnit bli över 80 år gammal. Men skolbyggnaden som är 900 kvadratmeter stor inhyser stora mängder möbler och undervisningsmaterial. Nu ska lösöret auktioneras ut.


Allt från snickarbänkar och kaffekoppar till gamla skolplanscher och gymnastikredskap säljs på auktionen. Till och med ett piano säljs till högsta bud.

– Allt förutom själva byggnaden säljs, säger Emma Lill-Their, rektor för Maalahden suomenkielinen koulu som arrangerar auktionen.

Finska skolan i Malax är nu verksam under samma tak som Övermalax skola; inhyst i den del av skolbyggnaden som var Övermalax bibliotek.

– Vi har tyvärr inte utrymme att ta emot några gamla möbler men förhoppningsvis är det till någons nytta eller nöje, säger Lill-Their.


Alla intäkter från auktionen kommer att gå till den finska skolan.

– Vi är en liten skola med litet elevunderlag men jag har ju så klart visioner för skolans framtid. Pulpeterna som eleverna använder i dag är cirka 40-50 år gamla. I dessa spartider hoppas jag att auktionen blir en succé.

Auktionen inleds klockan 13 på lördag men redan klockan 12 är det fritt fram för allmänheten att bekanta sig med skolan och lösöret som auktioneras ut.