Inre säkerhet och händelserna i Åbo var de största ämnena under riksdagens första frågestund för hösten.

Diskussionen höll god ton tills SDP:s presidentkandidat Tuula Haatainen sade att regeringen föreslagit att hjälp till papperslösa ska kriminaliseras.

– Folk har till och med frågat om kärleken till nästan ska kriminaliseras, sade Haatainen och som svar ropade man "stämmer inte" och "fel påstående" i synnerhet från Samlingspartiets och Centerns led.

Statsminister Juha Sipilä (C) efterlyste noggrannhet i uttalandena så att det sätt på vilket man talar om sakerna i riksdagen inte ökar missförstånden.

– Den här regeringen gör inget som står i strid med mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatliga principer, intygade Sipilä och sade att man i riksdagen inte heller ska kritisera rättsväsendets beslut.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) sade att hon tror att var och en begriper att det är tillåtet att hjälpa sin nästa.

– Frågan gäller att man nu funderar på om man bör införa sanktioner mot att man hindrar polisen att göra sitt jobb.

Sannfinländarna var fortfarande intresserade av att ta människor som befinner sig i Finland olagligt i förvar.

– Tröskeln att ta människor i förvar är ytterst hög. Utgångspunkten är att alla som fått ett nekande asylbeslut bedöms och om det finns fara för hot tas personen i förvar, svarade Risikko.

Risikko varnade riksdagen för att behandla terrorism och asylsökande som synonymer.

– Vi kan inte utgå från att en representant för en viss religion i princip är ond. Vi måste utgå från att det är en människa och om hon är i nöd ska hon få hjälp men om hon begår brott ska hon straffas för det.