Det är tre år sedan musikfestivalen SÖU-rock senast ordnades. Det var i Fagerö 2014. Nu är evenemanget tillbaka i ny tappning. Den här gången satsar man på ett tvättäkta ungdomsevenemang i samarbete med Forsby Bollklubb.

– Vi har höga förväntningar. Framför allt hoppas vi att ungdomarna ska orka ta sig ut, för det här är ett evenemang som vi har gjort enligt deras önskemål, säger Sofia Sundholm, projektledare på Svenska Österbottens Ungdomsförbund, SÖU.

Och önskemålen var en kväll med elektronisk musik och dj:ar. Men musikstilen blir ändå bredare än så.

– Vi tänkte att det inte fungerar med bara dj:ar en hel kväll. Därför funderade vi på vad som lockar ungdomar och kom att tänka på Bastupojkarna, säger Sundholm.

Dessutom gör svenska bandet The Errols sin första Finlandsspelning i Forsby. Bandet spelar låtar av den legendariska svenska rockaren Eddie Meduza.

– På festerna i Forsby är det alltid Eddie Meduza som får alla mellan 15 och 25 år att stå på borden och dansa, säger Sundholm.

Hardcore punkbandet Bob Malmström uppträder också, liksom nittonåriga Jakobstadsbon Fanny Forsander som spelar elektronisk musik. Det blir även musik av Trio Peerå­setsi och två dj:ar, DJ Crista och DJ Hannes.

Namnet på evenemanget, The Pink Skithouse Party, är inspirerat av det rosa utedass som alltid funnits invid fotbollsplanen i Forsby. Dasset flyttar nu upp till paviljongen.

– Där kommer det att hända hemliga saker under kvällen, säger Sofia Sundholm.

Dörrarna öppnar klockan 18. Första artisten, som är Fanny Forsander, börjar spela klockan 20. Tre bussar från norra Österbotten och en från Vasa kör till Forsby paviljong i Pedersöre under kvällen.

Yle Extrem sänder live under kvällen.

Här är busstidtabellerna.