I dag, exakt på tioårsdagen sedan fick Kvarkens skärgård fick sin status som världsarv på Unescos lista, slevades murbruket på grundstenen på Havets hus i Korsholm.

– Det här är viktigt. Ett världsarv behöver en ordentlig entré och det är vår uppgift att berätta historien om vårt världsarv för våra medmänniskor. Det är många som varit intresserade av projektet och åsikterna har varit många, men nu tycker jag att vi hittat en samsyn, säger Rurik Ahlberg, kommundirektör.

Ahlberg hoppas att Havets hus i framtiden ska bidra till att skapa nya nätverk och locka besökare till området.

– Det är naturen som är huvudsaken och det är tack vare landhöjningen vi har ett världsarv. Jag hoppas att ortsborna kommer att ta hit sin släkt och sina vänner och att vi i framtiden ska kunna berätta om även andra världsarv här i Havet hus.

I samband med grundstensmurningen uppmärksammades också att det är 20 år sedan Replotbron byggdes. Minister Ole Norrback som var en drivande kraft då upplever att Havets hus nu kommer att fylla en viktig funktion.

– Vi jobbade för bron i över 30 år, det hör projektet har gått betydligt snabbare och det har en mycket viktig uppgift. Här har man chansen att lära unga om naturen och hur den fungerar. Det är värt att satsa på och att utveckla, säger Norrback.