Nu är det dags för studenterna att flyga ut ur föräldrahemmets trygga bo och skapa sig egna hem på sina studieorter. Ekonomin för en studerande kanske inte alltid tillåter en anställning av inredningsplanerare,­ men med några enkla tips så kan man skapa ett snyggt och trivsamt hem inför studietiden med små ­medel.

Studielägenheterna är ofta små och det kan vara en utmaning att skapa ett funktionellt och samtidigt snyggt utrymme.

Nyckeln till framgången ligger i planeringen.

När man ska inreda ett nytt rum bör man börja med att planera utrymmet. Gör som Ernst Kirchsteiger säger; sätt dig ner och känn in rummet.

Vilka funktioner måste utrymmet uppfylla?

En studielägenhet är ett utrymme där man bekvämt vill kunna ta sig an skoluppgifter men det är viktigt att också planera utrymme för vila.

Sedan kan man också fundera­ över andra funktioner som till exempel­ gästvänlighet och för­varing.

Zoom

Samma skrivbord har skivor som är utdragbara och kan lätt för­vandlas till ett matbord. Foto: Malin Ström



­Belysningen är ­viktig, se ­varifrån ljuset kommer in ­naturligt och var det behövs extra ljussättning.

sta i planeringsfasen är att fundera över stilen man vill ha på ­inredningen. Inspiration finns i mängd och massor på internet. ­Spara fem olika bilder av inredning som tilltalar dig och plocka sedan ut de detaljer som bilderna har gemen­samt. Gör en moodboard, ett bild­kollage, av bilder och de detaljer som bilderna har gemensamt. Nu har en stil skapats för utrymmet.

Färgval är inte alltid det lättaste för ett otränat öga men det enklaste­ är att välja en till två basfärger och ­sedan en till två accentfärger.

Välj någon av basfärgerna som färgval för väggytor. Vanligtvis är vitt en bra basfärg för väggytor men man ska heller inte vara rädd för att ta ut svängarna med lite färg­grannare ­kulörer. Ofta har hyreslägenheter ­redan vitt som basfärg.

Det är viktigt att man kommer ihåg att fråga hyresvärden innan man gör ändringar i lägenheten.

Basfärgerna används till de stora ytorna och möblerna. Accentfärgerna ska synas på mindre inrednings­detaljer som till exempel textilier och konst.

Planeringen fortsätter och det är nu dags att göra en inköpslista ­enligt planerad budget. Gör en ­lista på möbler, textilier och dekoration som behövs till inredningen, sen kan du börja med inköpen. Håll dig till den stil och de färger du bestämt dig för tidigare.

Köp inte sådant som ­inte finns på listan, det är då snabbt hänt att man överstiger sin budget och frångår ­stilen som man valt.

Det bästa sättet att inreda på budget är att handla i andra hand. Att besöka loppisar är ett bra sätt för att hitta möbler och inredning till ett förmånligt pris.

Kom också ihåg att inrednings­detaljer som man köper på loppis lätt kan förvandlas till något helt annat med lite sprayfärg.

Zoom

Gör det själv-tips: en loppis­fyndad lampfot får enkelt ett nytt ut­seende med svart sprayfärg. Foto: Malin Ström



Ett annat bra sätt att spara pengar­ på är DIY-projekt (”do it yourself”, ”gör det själv”).

Gamla potatislådor kan man ­köpa för en billig peng och använda­ till många projekt. Bygg en rums­avdelare av lådorna eller gör ett ­enkelt soffbord.

Hitta en lämplig kvist som fästs i ­taket med krokar och kedjor, vips har man en klädställning.

Av armeringsnät kan man göra en hel del, till exempel en anslagstavla till skrivbordet.

Bara fantasin sätter gränser för ­dina DIY-projekt. Är det så att fantasin tryter så kan man enkelt ­söka DIY-tips på internet.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kommer du att få ett trivsamt hem under studietiden.

Avslutningsvis bör det också ­påpekas att dessa tips och råd naturligtvis kan tillämpas på vilket sorters boende som helst, inte endast studielägenheter.

Lycka till med budgetinredningen!

DYI – Griffeltavla

  • Du behöver:
  • Slät skiva i trä, till exempel plywood.
  • Sandpapper.
  • Tavelfärg.
  • Pensel eller roller.Så här gör du: Såga plywooden till den storlek du önskar. Sandpappra kanterna på skivan och borsta bort dammet. Blanda färgen väl. Måla ett till två lager färg på ytan. Låt färgen torka mellan lagren. Före du använder kritor på ytan rekommenderas sju dagars torktid. Luta skivan mot väggen eller skruva fast krokar och häng upp den på väggen.


Checklista för att ­inreda på budget

  • Planera både funktion och stil.
  • Sök inspiration på sidor som ­Pinterest, Instagram och på ­bloggar .
  • Gör en moodboard för att hitta din stil.
  • Välj en till två basfärger och en till två accentfärger.
  • Skriv en inköpslista. Handla i andra hand .
  • Planera och utför några gör det själv-projekt.