Storolycksövningen Sommarö på torsdag arrangeras av Västra Finlands sjöbevakningssektion. Övningen kommer att både synas och höras i området utanför Vasa hamn och det är ingen slump att övningen sker på Kvarken.

– Ingen myndighet har stora resurser där, vilket framhäver samarbetet mellan alla aktörer. Situationen är en annan till exempel inom havsområdet nära de stora städerna i södra Finland där myndigheterna kan larma flera egna enheter till olycksområdet, säger Samu Hiljanen, övningsledaren och chef för sjöräddningscentralen i Åbo.


Wasa Express har en nyckelroll under övningen då personer kommer att evakueras från färjan. Personalen ombord på Wasa Express samt Wasalines krishanteringsgrupp deltar också i övningen.

– Passagerarnas och personalens säkerhet är det absolut viktigaste för oss. Trots regelbundna interna, övningar är det en mycket värdefull erfarenhet att få öva storskaligt tillsammans med myndigheterna. På så sätt får vi även testa hur vår organisation fungerar i en krissituation. Ett välfungerande samarbete med myndigheterna är av yttersta vikt för Wasaline, säger bolagets vd Peter Ståhlberg.

Övningen består av två delar, den första delen sker på Wasa Express där en brand iscensätts på bildäck när färjan är på väg till Umeå. Personalen får branden under kontroll men elden hinner sprida sig till en container som innehåller ett farligt ämne. Personalen och passagerare måste evakueras för att förhindra att någon inandas den farliga röken.

Under den andra delen går elden lös ombord på bevakningsfartyget Uisko och passagerare måste evakueras snabbt med hjälp av räddningsbåtar.

Förutom Sjöräddningscentralen deltar flera nationella och regionala räddningsaktörer i övningen. Från Gränsbevakningsväsendet deltar flera luftfarkoster och ytfartyg. Finlands Röda Kors övar tillsammans med myndigheterna på att bedriva verksamhet i ett evakueringscenter. I övningen deltar cirka 40 utbildade hjälparbetare och frivilliga från Röda Korset.

– På basis av biståndsarbetet i världens kris- och katastrofområden har vi utvecklat ett evakueringssjukhus som också lämpar sig för verksamheten i Finland. Nu vid den gemensamma övningen kommer vi att utveckla vår förmåga att ta emot och sköta stora folkmängder vid olyckor och evakueringar, säger Kalle Löövi, direktör för internationellt biståndsarbete vid Finlands Röda Kors.


Även frivilliga krafter deltar. Från Finlands Sjöräddningssällskap deltar Vasa sjöräddningsförening med fyra personer och en båt. Enligt sjöräddningsföreningens informationsansvarige Mikko Lehtimäki är övningen en intressant utmaning för dem. Med övningen mäts verksamhetens beredskapsnivå i vardagen.

– Vi lär oss alltid något som kan utvecklas vidare under de kommande åren.

En mångsidig övning

  • I övningen deltar utöver Gränsbevakningsväsendet också andra samarbetsmyndigheter och samarbetspartner: Österbottens räddningsverk, Österbottens polis, Vasa centralsjukhus, Finlands Röda Kors, Vanda social- och krisjour, Svenska Kustbevakningen, Estlands polis, Socialförvaltningen i Vasa, Socialförvaltningen i Korsholm, Korsholms hälsostation, Trafiksäkerhetsverket Trafi, MIRG-grupper från Åbo och Helsingfors, Vasa Sjöavdelning, Finlands Sjöräddningssällskaps sjöräddningsföreningar i Molpe och Vasa, Frivilliga räddningstjänsten, Air Navigation Services Finland Oy (ANS Finland) och Vamia.
  • De centrala temana vid storolycksövningen Sommarö är en sjöolycka i fartygsklass, brandbekämpning, helikopterverksamhet, evakuering av människor från ett passagerarfartyg och verksamheten i ett evakueringscenter.
  • Gränsbevakningsväsendet stöder övningen genom ett utvecklingsprojekt för arktisk marin säkerhet (SARC). Projektet syftar till att utveckla det arktiska kustbevakningssamarbetet och den arktiska övningsverksamheten.