Klubben, som väcker massivt med negativa känslor utanför hemstaden, spelar hemma mot Monaco i kväll.

Namnet RB Leipzig står officiellt för RasenBallsport Leipzig, eftersom kommersiella varumärken är förbjudna i tyska lagnamn. Klubben gör ändå ingen hemlighet av vad RB egentligen står för – storsatsande huvudsponsorn, Red Bull som tillverkar energidrycker.

Den aggressiva och öppet kommersiella approachen har väckt ont blod hos massvis med tyska supportrar på annat håll.

Men RB-laget har inte låtit protesterna påverka spelet, utan slutade i egenskap av nykomling tvåa i tyska ligan förra säsongen. Det gav en direktplats i gruppspelet i Champions League.

– Med tanke på att vi spelade i fjärdedivisionen för fem år sedan är Champions League som ännu ett avancemang, säger Leipzigs sportchef Ralf Rangnick inför debuten mot Monaco.

– Något liknande har aldrig hänt tidigare och kommer nog inte att hända igen på 50 år.

Då Bayern München spelar hemma i Champions League duger inte sponsornamnet Allianz Arena för europeiska fotbollsförbundet Uefa. RB Leipzig har ändå via det konstlade lagnamnet, ”grässportförening”, fått in huvudsponsorn även i europeiska sammanhang.

Uefa anser att onsdagens CL-debut spelas på RB Arena. Då Bayern säsongdebuterade ute i Europa i går spelades matchen mot Anderlecht enligt Uefa på Fussball Arena München.

Leipzigs tränare Ralph Hasenhüttl har bara tillgång till fyra spelare med CL-rutin – svenska mittfältsdirigenten Emil Forsberg samt nyförvärven Jean-Kevin Augustin, Kevin Kampl och portugisen Bruma. De har sammanlagt bara 31 Champions League-matcher på meritlistan, men det oroar inte österrikaren Hasenhüttl.

– Vi vill samla in nya erfarenheter åt oss själva. Det innebär att man är mer alert, skarpare, mer koncentrerad, säger Hasenhüttl.

Kvällens match är den första europeiska cupmatchen i Leipzig på uppemot 29 år. Den 26 oktober 1988 representerade Lokomotiv Leipzig Östtyskland och mötte Diego Maradonas Napoli. Matchen slutade 1–1.

Lokomotiv existerar fortfarande, men håller till i fjärdeligan, Regionalliga Nordost.

RB Leipzig är rent fotbollsmässigt känt för att satsa offensivt. Ingredienserna för ett rejält målkalas finns, för Monaco brukar också få till massvis med mål. Fredagens 0–4-förlust mot Nice innebar att Monaco gick mållöst av banan för första gången på 37 ligamatcher.

Emil Forsberg missade Leipzigs 2–0-segermatch mot Hamburg i fredags på grund av en förkylning, men väntas vara i toppform igen.

Hans guineanska mittfältskollega Naby Keita, som ska spela för Liverpool från och med nästa säsong, är däremot ur spel.

Monaco saknar landslagsmeriterade franska anfallaren Thomas Lemar.