Vita Kuben, Norrlandsoperans rum för samtida konst, gästspelar under hösten i kulturhuset Väven i Umeå där en tredelad utställningsserie kommer att visas. Den första som ställer ut är Vasakonstnären Marcus Lerviks.

Kurator för serien är Dragos Alexandrescu. Han har valt att presentera utställningshelheter under titeln ”The element of nature”. Temat är mänskligt beteende i specifika miljöer. De deltagande konstnärerna gör konst där den fysiska naturen är närvarande men inte nödvändigtvis spelar en huvudroll.

– Dragos Alexandrescu är en spännande konstnär. Vi hoppas båda att det ska kunna gå att utöka utbytet mellan Umeå och konstnärer i Vasa, säger Helena Wikström, projektledare för Vita Kuben.

Vasakonstnären Marcus Lerviks använder video och installationer som sitt främsta medium men arbetar också med performance.

Till Vita Kuben kommer han med ett nytt videoverk som behandlar tid och landskap. Platsen han skildrar är Söderfjärden.

– Det här landskapet har jag bara upplevt i etapper under årstiderna – vid sommarlov, höstlov, sportlov. I filmen visualiserar jag detta i en årssekvens som återspeglar de mest centrala delarna av mina personliga minnen från den här platsen, säger Lerviks.

Hans utställning pågår till den 6 oktober.

Dragos Alexandrescu har sina rötter i Rumänien, och är bosatt i Finland sedan många år.

Också han arbetar främst med video och film.