Det handlar om flera kameror som inte har fungerat som normalt under samma tidsperiod. Det märks i statistiken över antalet bilder som tagits på fortkörarna jämfört med i fjol.

– Vi har haft utmaningar i flera månader. Men det är fråga om flera olika fel, en del kameror har haft problem med elektriciteten, andra har haft datafel. Andra har bara gått sönder helt enkelt och behöver bytas ut, säger Risto Lammi, chef för Österbottens polisinrättning.

Enligt Lammi upptäcktes felen när kamerorna inte sparade lika många bilder som tidigare.

– Vi jobbar nu tätt tillsammans med polisens trafiksäkerhetscentral i Helsingfors för att övervakningen ska normaliseras i regionen.

I dag finns cirka 90 fartkameror i hela landet men deras antal kommer att öka. Lammi säger ändå att den viktigaste övervakningen sker på vägarna bakom ratten, inte på sidan om i vägrenen.

– Vår högsta prioritet är alltid trafiksäkerheten och att ingen ska skadas på vägarna, inte hur många bilder som fartkamerorna tar eller hur många fortkörningsböter som skrivs ut. Vi hoppas såklart också att bilister alltid följer hastighetsbegränsningarna och kör tryggt.

Enligt Lammi är det i nuläget fråga om ett par kameror som ännu inte blivit reparerade. Läget ska vara återställt senast vid årsskiftet.

Pohjalainen var först med nyheten.