Men han varnar samtidigt om att det gäller att smida medan järnet är varmt.

– Vi har ett öppet fönster framför oss – men det kommer inte att stå öppet för evigt. Nu är det dags att bygga ett starkare och mer demokratiskt EU, säger kommissionsordföranden i Strasbourg.

Talet inleds med ett konstaterande av att det senaste året bjudit på fler framgångar än bakslag.

– När jag stod framför er i fjol hade jag ett lättare tal att hålla. Då kunde alla se att EU inte var i bra skick. Det var utskällt och blåslaget, säger Juncker.

– Vi hade bara två val: att antingen stå gemensamt eller gå åt skiljda håll. Och jag argumenterade för enighet, fortsätter Juncker som uppenbarligen är nöjd över det som skett under det senaste året. Bland annat betonar han ökande tillväxt och sjunkande arbetslöshet runt om i Europa.

– Tillsammans har vi visat att EU kan leverera. Sedan dess har vi sakta men säkert blivit allt starkare.


Handel och migration

Som väntat föreslår Juncker att frihandelsförhandlingar inleds med Australien och Nya Zeeland.

Lika väntat är att han vill se en förhandsgranskning av känsliga investeringar som icke-EU-länder gör i Europa.

– Vi är inte naiva frihandelsvänner. EU måste skydda sina intressen, säger Juncker.

Sin första stora applåd får Juncker när han tackar Italien för landets insatser i flykting- och migrationskrisen.

– Italien har räddat EU:s ära på Medelhavet, säger Juncker och noterar att antalet anlända minskat med 90 procent på senare tid.

Samtidigt varslar han om att EU inte är fästning – "och ska heller aldrig bli det".

– Europa måste fortsätta vara solidaritetens kontinent där de som förföljs kan få skydd, talar Juncker.


Schengen och bankunionen

I sitt tal täcker Juncker som vanligt en lång rad ämnen. Han vill se rättvisa villkor på arbetsmarknaden, samma innehåll i samma livsmedelsprodukter som säljs på olika håll i EU och betonar att alla måste följa de utslag som nås i EU-domstolen.

Han tycker också att det är hög tid att Rumänien och Bulgarien tar plats i Schengen-samarbetet – och att fler länder ansluter sig till euron och bankunionen.

Redan om några veckor utlovas dessutom ett nytt förslag om mottagande av kvotflyktingar.

– I slutet av månaden lägger kommissionen fram ett förslag om att skicka hem migranter till Afrika och samtidigt öppna vägar för legal migration, säger Juncker.

Jean-Claude Juncker

  • Luxemburgaren Jean-Claude Juncker, född 1954, utsågs 2014 till EU-kommissionens nye ordförande. Juncker fördes fram av medlemsstaternas stats- och regeringschefer sedan hans partigrupp – kristdemokratiskt konservativa EPP – fått flest mandat i det senaste EU-valet.
  • Juncker var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013 och har parallellt även suttit som landets finansminister 1989–2009 och som ordförande för eurogruppen 2005–2013. Han är utbildad jurist, men har i princip hela sitt vuxna liv arbetat politiskt efter att tidigt ha engagerat sig i kristdemokratiska CSV.
  • Juncker själv har flera gånger upprepat att han bara tänker sitta som kommissionsbas i en mandatperiod, fram till hösten 2019.