Unga människor i såväl Vasaregionen som övriga Finland ser entusiastiskt på företagandet. Det konstaterar man på Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia.

Under årets sex första månader var 35 procent av Startias kunder yngre än 29 år. 66 procent var under 39 år. Också då det gäller alla Finlands nyföretagscentrum var totalt 51 procent av alla kunder under 36 år. Flest företag (18 procent) grundades av personer i åldern 26–30 år.

Det här glädjer Jari Jokilampi, vd för Finlands Nyföretagscentrum:

– Det känns verkligen bra att unga skapar sysselsättning åt sig själva genom att bli företagare och de uppvisar en helt annan energi än tidigare. Företagandet har blivit trendigare de senaste åren och i Finland finns det många fina företag som helt klart fungerar som förebilder för de unga, säger Jokilampi i ett pressmeddelande.

– Företagandet ses som intressant och ett bra alternativ till att få arbete. I dag lyfter dessutom skolorna fram företagandet allt mer, konstaterar Startias direktör Tommi Virkama.



Fler nya företag än i fjol

Någon brist på affärsidéer råder heller inte i Vasaregionen: Under första halvan av 2017 behandlade Startia 271 nya affärsidéer, jämfört med 256 under samma period i fjol.

Totalt grundades 323 nya företag i Vasaregionen under det första halvåret. Det är betydligt fler än under samma period i fjol då antalet var 266. Allt fler väljer också att söka expertstöd när de ska grunda sina företag. 116 (36 procent) av de som körde i gång mellan januari och juni fick hjälp och rådgivning från Startia, jämfört med 79 (30 procent) i fjol.

– Vi på Startia jobbar inte ensamma utan har ett omfattande nätverk av experter som ger råd till företagare, till exempel gällande försäkringar, marknadsföring och juridiska frågor, säger Virkama.

De 166 företag som grundades via Startia skapade 189 nya jobb i regionen.