Domkapitlet tog i dag ställning till två klagomål mot Sadinmaa, som vigde flera regnbågspar i början av mars. Sadinmaa är tidigare pastor i Berghälls församling i Helsingfors.

Irja Askola, biskop för Helsingfors stift, säger att den allvarliga tillrättavisningen var ett resultat av en lång och böljande diskussion. Rösterna föll 5–2.

Askola säger att varningen motiveras med att kyrkolagen inte möjliggör kyrklig vigsel av samkönade par.

Domkapitelsmedlemmarna som röstade mot tillrättavisningen ansåg att Sadinmaa agerat i ett juridiskt oklar och kontroversiellt läge och fattat ett beslut som tillämpat existerande lagstiftning med betoning på likabehandling av kyrkans medlemmar.

En allvarlig tillrättavisning är, till skillnad från till exempel en varning, inte en straffåtgärd.

I sitt svar till domkapitlet försvarade Sadinmaa vigslarna bland annat med grundlagen, de mänskliga rättigheterna och jämlikhet. Han anser inte heller att Bibeln utgör något hinder.

– Jag anser att jag som präst är en representant för den offentliga makten och därmed bunden att göra min tjänstemannaplikt även då det gäller vigslar. Min tolkning är att kyrkan som ett offentligrättsligt samfund inte har rätt att låta bli att fullgöra de plikter som lagen tilldelat samfundet, skrev Sadinmaa.

Den jämlika äktenskapslagen trädde i kraft i början av mars. Evangelisk-lutherska kyrkans officiella ståndpunkt är att homosexuella par inte ska få vigas i kyrkan. Det är domkapitlets uppgift att besluta om möjliga påföljder för präster som trots det viger sådana par.

Innan lagen trädde i kraft vädjade flera biskopar till prästerna att inte viga regnbågspar. Sadinmaa skrev i sitt svar att det inte räcker med biskoparnas direktiv för att avgöra en så betydande fråga.

Sadinmaa själv ordnade en demonstration – och fäste sig i en straffstock – framför domkapitlet på Bulevarden i Helsingfors medan hans fall behandlade på onsdagen.