– Europaparlamentet som helhet fattade ett beslut som skiljde sig från det som framförts av parlamentets miljöutskott. Vi är nöjda med resultatet, sade Tiilikainen till medierna i riksdagen på onsdagen.

I juli röstade EU-parlamentets miljöutskott mot Finlands ståndpunkt.

Tiilikainen tackar Nils Torvalds (SFP/Alde) och de finländska europaparlamentariker som jobbat för lösningen.

– Det här har varit en gemensam kraftansträngning.

Tiilikainen påminner om att detaljerna i hur skogen räknas som kolsänka fortfarande är öppna och att de fortsatta förhandlingarna kommer att vara kvistiga, men att man nu tagit ett stort steg framåt.

Om EU:s slutliga beslut i frågan motsvarar dagens omröstningsresultat så är det mycket goda nyheter för den finländska skogsindustrin, säger ministern.

– Då kan användningen av trävaror öka i Finland och industrin kan investera här.

Även Sipilä glad

Även statsminister Juha Sipilä (C) var nöjd med onsdagens nyheter. Sipilä betonade ändå att omröstningen bara var det första steget i en komplicerad beslutsfattningsprocess.

Sipilä tackade också Tiilikainen och de finska ledamöter som arbetat för dagens omröstningsresultat. Han säger att det är positivt att Sverige och de andra skogrika medlemsländerna övertalades att stöda Finlands ståndpunkt.

– Nu bör det samma arbetet fortsätta under resten av processen, sade Sipilä.

– Vi har tagit det första steget och fortsätter att arbeta för saken med samma intensitet som hittills.

Sipilä tror att onsdagens omröstning ger en god grund för den fortsatta behandlingen i ministerrådet.

– Jag tror att vi kommer att gå i mål med detta.

Fakta: Skogen och klimatet

  • Förkortningen LULUCF står för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk och är inom klimatsammanhang det område där man räknar in vad skog, åkrar och annan mark bidrar med vad gäller både utsläpp och upptag av växthusgaser.
  • Skogen räknas traditionellt som en "kolsänka", som tar upp koldioxid. Det gör samtidigt att skogsavverkning innebär att upptagningen minskar, vilket dock kan kompenseras genom nyplantering.
  • LULUCF tillhör de viktigaste områdena när det gäller att beräkna hur EU:s medlemsländer ska leva upp till sina åtaganden om att minska utsläppen av växthusgaser. (FNB–TT)