Dagens nyhet om att Valtteri Bottas skrivit på ett nytt, ettårigt kontrakt kom inte som någon överraskning. Mercedes har under en längre tid låtit förstå att han varit ett välkommet tillskott under sitt första år i teamet.

– Jag känner mig hedrad och stolt över att få fortsätta jobba med Mercedes, säger Bottas i ett pressmeddelande.

– När stallet anställde mig för den här säsongen visade de förtroende för mitt kunnande. Det nya kontraktet för 2018 visar att jag varit värd deras förtroende. Men det finns alltid rum för förbättring och jag har ännu inte nått min maximala potential.

Bottas lämnade Williams för Mercedes i januari – betydligt senare än övergångar mellan formel 1-stall brukar bli klara. Han ersatte Nico Rosberg, som överraskande lade ner sin karriär efter att ha blivit världsmästare.

– Vi gav Valtteri en stor utmaning, säger Mercedesbossen Toto Wolff.

– Han kom med i teamet i elfte timmen, tog steget fram i frontlinjen i formel 1 och blev lagkamrat med hela sportens bästa förare (Lewis Hamilton). Med tanke på allt det har hans resultat varit desto mer imponerande.

Längden på det nya kontraktet var inte heller någon överraskning.

Mercedes vill ha kvar Bottas, men samtidigt behålla en del flexibilitet inför 2019 års säsong. Ett antal toppförare sitter för tillfället på kontrakt som går ut om ett drygt år.

28-åriga Bottas uppges för det mesta komma väl överens med britten Hamilton.

– Sammanfattningsvis gör balansen i hans prestationer och hans uppåtgående trend att det nya kontraktet var ett jättelätt beslut, säger Wolff.

Den här säsongen har Bottas stått högst upp på prispallen två gånger. Segrarna var hans första hittills i F1-karriären.

Nästa VM-deltävling körs i Singapore i helgen. Då Bottas körde för där för Williams för ett år sedan tvingades han bryta. Mercedes lär ändå sikta högt, för Nico Rosberg vann fjolårets lopp.

Kimi Räikkönen körde i mål som femma i sin Ferrari i Singapores grand prix i fjol.