Den svenska kommunutredningen som görs parlamentariskt ska ta fram lösningar på kommunernas problem och ska vara färdig hösten 2019. Kommunsammanslagningar är ett alternativ, men de kommer inte att påtvingas någon.

Många av de svenska kommunerna möter samma problem som de finländska: avfolkning, åldrande befolkning, personalbrist, stora åtaganden och varierande förutsättningar att klara av dem. Sysselsättningen i Sverige är visserligen bättre, i hela landet. Det leder till att det är svårt att anställa lärare och sjukvårdspersonal.

Men svenskarna bor betydligt tätare än finländarna också i små kommuner. Där finländarna är omkringspridda överallt på landsbygden samlas svenskarna i tätbebyggelse också i små kommuner, vilket minskar på kostnaderna. Men det finns också glest bebyggda kommuner, till exempel i Jämtland, säger Lindblad.

– De kommuner som mest behöver en starkare ekonomi har minst nytta av sammanslagningar.

Den svenska kommunutredningen undersöker vad man gjort i de övriga nordiska länderna och blickar mycket mot Norge som ger glesbygderna ett mycket större ekonomiskt stöd än Sverige gör.