Naturskyddsorganisationerna är besvikna över att ändringarna som finländska politiker drivit på gick igenom när EU-parlamentet röstade om frågan på onsdagen.

Svenska folkpartiets Nils Torvalds, som stod bakom ändringsförslaget, var lättad efter omröstningen men beklagade motsättningarna.

– Diskussionen blev en ganska typisk joho-nähä-diskussion, och ingen ville längre se på helheten, säger Torvalds.

Parlamentet föreslår att tidsperioden 2000–2012 ska användas som jämförelsetid för kolsänkorna.

Kritikerna anser att ändringen saboterar uträkningen av kolsänkor, medan skogsindustrin anser att alla länder blir mer jämlika på det här sättet.

– Ni kan vara säkra på att industrin har sett på den här debatten med förstoringsglas, och om det går illa så påverkar det uppkomsten av jobb, säger Torvalds.

Skogsindustrin rf:s vd Timo Jaatinen säger att osäkerhet kring tillgången till råvara skulle vara gift för investeringarna i branschen.

Skogsbrukare glada

Också Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC gladde sig åt resultatet av omröstningen i EU-parlamentet.

– SLC och de finlandssvenska skogsägarna är nöjda över att förnuftet och rättvisan i dag segrade i EU-parlamentets omröstning om klimatförordningen där Nils Torvalds kompromissförslag fick gehör bland majoriteten av parlamentarikerna. Nu kan Finlands hållbara skogsbruk fortsätta att bidra till att nå klimatmålen genom att vårda den växande skogen så att den effektivt binder koldioxidutsläpp, skriver SLC i ett pressmeddelande.

Beslutet skapar enligt organisationen också möjlighet till en starkare ekonomisk tillväxt för Finland.

– Vi ska komma ihåg att verksamhetsförutsättningarna för Finlands skogssektor är helt avgörande för landets ekonomi. När det går bra för skogssektorn går det också bra för hela Finland. Samtidigt kan nu också skogsägarna fortsätta med sitt klimatarbete och vårda våra skogar så att de binder ännu mera kol, säger SLC:s styrelseordförande Holger Falck.
Zoom

Holger Falck, SLC:s ordförande, säger det är bonden längst ner i kedjan som hamnar i kläm på grund av livsmedelskedjans obalans. Foto: Lehtikuva



Tiilikainen och Sipilä nöjda

Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) är ytterst nöjd med resultatet av EU-parlamentets omröstning. Tiilikainen säger att resultatet är i harmoni med klimatavtalet i Paris samtidigt som det möjliggör effektiv vård och bruk av skogar.

– Europaparlamentet som helhet fattade ett beslut som skiljde sig från det som framförts av parlamentets miljöutskott. Vi är nöjda med resultatet, sade Tiilikainen till medierna i riksdagen på onsdagen.

I juli röstade EU-parlamentets miljöutskott mot Finlands ståndpunkt.

Om EU:s slutliga beslut i frågan motsvarar onsdagens omröstningsresultat så är det mycket goda nyheter för den finländska skogsindustrin, säger Tiilikainen.

Zoom

Kimmo Tiilikainen (saml) Foto: Vesa Moilanen



Även statsminister Juha Sipilä (C) var nöjd med onsdagens nyheter. Han betonade ändå att omröstningen bara var det första steget i en komplicerad beslutsfattningsprocess.

De slutgiltiga besluten fattas i gemensamma förhandlingar mellan EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet. Ministerrådet väntas ta ställning i oktober.

Så här röstade de finska EU-ledamöterna

  • EU-parlamentet röstade på onsdagen om planen om skogar som kolsänkor, en del av EU:s miljöpolitik.
  • Parlamentet röstade igenom ändringar till en del av kommissionens förslag. Så här röstade de finländska ledamöterna om ändringarna.
  • 1. Ändring av parlamentens förslag till referensnivåer (ordet intensitet borttaget)
  • För: Virkkunen (Saml), Sarvamaa (Saml), Torvalds (SFP), Väyrynen (C), Jäätteenmäki (C), Takkula (C), Kumpula-Natri (SDP), Jaakonsaari (SDP), Halla-aho (Sannf).
  • Emot: Pietikäinen (Saml), Hautala (Gröna), Kyllönen (VF) Ruohonen-Lerner (Sannf)
  • 2: Betoning av hållbart skogsbruk i kalkylerna
  • För: Pietikäinen (Saml), Virkkunen (Saml), Sarvamaa (Saml), Torvalds (SFP), Väyrynen (C), Jäätteenmäki (C), Takkula (C), Kumpula-Natri (SDP), Jaakonsaari (SDP), Halla-aho (Sannf)
  • Emot: Hautala (Gröna), Ruohonen-Lerner (Sannf)
  • Röstade inte: Kyllönen (VF)