I den vård- och landskapsreform som regeringen nu driver får landskapen inte rätt att bära upp skatter utan det är staten som delar ut pengarna till dem. Landskapen får bara bestämma om hur de använder dem. Det rimmar illa med landskapens självstyre, anser oppositionen.

– Jag är trött på det här pratet om bredare axlar, när regeringen vill ha landskap som de facto har en mycket smal självstyrelse. Om man vill ha breda axlar, måste man vilja ha dem i sin helhet, utbrast SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson.

Centern vill också ge landskapen beskattningsrätt, men driver inte frågan under den här regeringsperioden. Den sittande regeringen ska bara tillsätta en utredning i frågan. Finansminister Petteri Orpo (Saml) fick ensam försvara regeringens modell.

– Det är alldeles nödvändigt att se till att den framtida kostnadsökningen kan minskas med tre miljarder euro. Därför är det motiverat med en stark statlig styrning. När man skapar en ytterligare beskattningsnivå brukar det öka skatteuttaget och inte lätta på det, sade Orpo.

SDP, De gröna, SFP och Vänsterförbundet verkar också vara överens om att kommunerna ska få producera tjänster i framtiden.

"Utslagning av landskap börjar"

Rinne, Aalto och Vänsterförbundets Li Andersson försökte kräva regeringen på svar om olika risker som vårdreformen medför, bland annat om vad som händer om ett stort vårdansvarigt bolag går i konkurs, om de kostnader ICT-investeringarna medför och varifrån pengarna till harmoniseringen av självrisken i till exempel tandvården ska komma.

Aalto sade att ekonomerna sagt till riksdagens finansutskott att den gamla valfrihetsmodellen medför kostnader på minst en miljard euro.

– Samtidigt minskar finansieringen för landskapen och de kan inte höja kundavgifterna eller ta lån. Då blir man tvungen att tillämpa evolutionsklausulen i lagen och slå ihop landskapen. Utslagningsronden bland landskapen börjar inom de följande tio åren, varnade Aalto.

"Kostnadsriskerna farligast"

Li Andersson sade att kostnadsriskerna är den farligaste delen av regeringens vårdreformsmodell och varnade för privata vårdproducenter i primärhälsovården kommer att utnyttja möjligheten att överföra kostnader på den specialiserade sjukvården. Hon och Sannfinländarnas Laura Huhtasaari varnade också för att konkurrensen blir lika smal som bland mataffärerna eller att det uppstår regionala monopol om bolagen delar upp Finland mellan sig.

– Här målar särskilt kamrat Li alla möjliga djävlar, men lyckligtvis lägger hon till ett om. Regeringen och tjänstemännen känner till de här hot- och riskbilderna och försöker avvärja rädslorna så att de inte ska besannas. Till exempel gällande kommunernas fastigheter har vi en kompensationsmodell under beredning, sade Orpo.

Enligt kommun- och reformminister Anu Vehviläinen som representerade Centern i debatten ska modellen bestå av finansiellt bidrag och sakkunnighjälp i fastighetsutveckling.

– Jag tycker det är speciellt att finansministern avfärdar de varningar som många sakkunniga gett som att kamrat Li målar hotbilder på väggen. Det är inte särskilt ansvarsfullt ledarskap, replikerade Andersson.

Hon och Henriksson krävde att regeringen visar hur vårdreformen ska minska på den framtida kostnadsökningen med tre miljarder euro.