Ryssland har uppgett att cirka 12.700 soldater deltar i övningen. Enligt västerländska bedömningar rör det sig sannolikt om cirka 100.000.

Bland annat Nato har kritiserat Ryssland för att ingen riktig observatörskommission har bjudits in till övningen. Enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas, OSSE:s Wien-dokument ska observatörer bjudas in till krigsövningar med 13.000 eller fler soldater. I väst anser många att Ryssland avsiktligt har delat upp övningen i så små delar att den gränsen inte ska nås.

Övning i Sverige samtidigt

Det har meddelats att Zapad kommer att pågå i en vecka, men också det är enligt experterna ett relativt begrepp. Förberedande övningar och truppförflyttningar har pågått i Ryssland redan före den officiella startdagen.

Zapad är den ryska militärens årliga huvudkrigsövning. Senast den hölls i det västra militärdistriktet var 2013. Enligt Ryssland är det en försvarsövning som bland annat koncentrerar sig på att bekämpa terrorism.

Samtidigt pågår den internationella sjökrigsövningen Northern Coasts med Sverige som värd. Också Sveriges huvudkrigsövning Aurora 17 förbereds som bäst. Finlands deltar både i Northern Coasts och i Aurora.