Har du fått ett e-postmeddelande där din bank begär att du uppdaterar din användarinformation? Polisen uppmanar till försiktighet när skumma e-postmeddelanden dyker upp i inkorgen.

– Polisen, Cybersäkerhetscentret och bankerna har blivit underrättade om nätfiske som vanligen har gällt bankkoder och e-postkonton. Sådana meddelanden skickas för det mesta per e-post, men på sommaren kom de också som textmeddelanden. Det är alltså nätbedragare som är framme, säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen.

Nätfiske innebär att e-postmeddelanden maskeras så att de liknar kundtjänstmeddelanden från kända företag, till exempel banker. Via en länk som finns i meddelandet öppnas en webbsida som ser riktig ut och där mottagaren ombeds mata in sina uppgifter.


Uppmaning att logga in med bankkoder

Ofta handlar det om att någon vill att du ska uppdatera din användarinformation. Du kan alltså få ett e-postmeddelande där du uppmanas logga in på en tjänst omedelbart med dina bankkoder. Du underrättas också om att om du inte gör det kommer ditt bankkonto att stängas.

– Bankerna, kreditkortsbolagen och polisen skickar aldrig sådana meddelanden till sina kunder. De ringer inte heller upp kunder för att begära sådana uppgifter, säger Aho.

I fjol uppgick antalet nätbedrägerier till drygt 40 000.

– Bedrägerierna har verkligen flyttat sig till nätet. Antalet nätbedrägerier har ökat samtidigt som antalet övriga typer av bedrägerier har minskat. Framtidsprognosen ser likadan ut, säger Aho.

Enligt Aho finns det flera säkerhetstjänster på nätet som underlättar vardagen.

– Datasäkerheten i datorer, surfplattor och telefoner är mycket viktig.