Ett säkert hösttecken är att butikerna fylls med stickade plagg, stora halsdukar och dämpade färger som brunt och olivgrönt. Den här hösten kommer däremot de naturnära färgerna att få dela utrymme med klara färger och metalltoner. Sevendays modebloggare Julia Holmqvist guidar dig genom modet hösten 2017.


Rött funkar redan nu

Den mest trendsäkra färgen du kan bära i höst är klarrött. En otippad färg som oftast brukar förknippas med sommar- och vårmodet, men inte den här säsongen. Många skandinaviska designers visar vägen med att presentera plagg efter plagg i en kraftig, klarröd nyans. Nästa gång du ska på fest – byt ut den lilla svarta mot den lilla röda. Känns en röd stilhelhet alltför vågad kan du i stället satsa på en röd accessoar till din vanliga stil.

På modeveckorna dominerade den röda färgen nästan alla kollektioner, vilket bevisar att den röda trenden är här för att stanna – åtminstone fram till jul. Med andra ord kan du redan nu börja använda dina jultröjor utan att känna dig för tidigt ute.

Förutom rött, är också blått en stark utmanare till olivgrönt och brunt den kommande säsongen. Ett bra stilknep är att kombinera många nyanser av blått för att få en harmonisk balans. Ögat dras till liknande nyanser, vilket betyder att en vacker blå scarf tillsammans med en blå väska eller ett par kornblå skor är en vinnare på höstfesten. Är du den modiga typen fungerar en klarblå klänning utmärkt. När du bär enfärgade plagg är det viktigt att skapa kontraster i stilhelheten till exempel genom material- och texturmix.


Dubbelknäppt kostym till vardags

För dig som vill kunna använda höstens plagg under flera säsonger är kostymen garanterat en återkommande trend. Till vardags fungerar den klassiska dubbelknäppta kostymen tillsammans med ett par snygga sneakers eller silverfärgade loafers. Vill du däremot köpa en kostym som tillägg till basgarderoben – investera i en kritstrecksrandig eller färgglad kostym.

Material som presenterades på modeveckorna är tweed, sammet och silke. Mycket materialmixer med andra ord. Modellen på kavajen får gärna vara dubbelknäppt och mera mot det maskulina hållet i snittet. Tänk breda axlar och rak midja.

Vårens och sommarens största trend var blommiga mönster, vilket också får följa med in i vintersäsongen. Bottenfärgen på plagget får vara mörk och blommorna går i en dovare skala än tidigare. Vågar du ta ut svängarna ordentligt? Satsa på en mix av blommor och randigt för att synas ordentligt.


Säg det med en tröja

Den trend som urskiljer sig mest från de andra, är trenden att bära plagg med ett politiskt ställningstagande.

Redan i februari på New York Fashion Week presenterades höstens och vinterns kollektioner med bland annat tröjor tryckta med ”Future is Female” och andra pro-feministiska budskap. Bland kollektionerna kunde man också uppfatta anti-Trump-relaterade budskap och tydliga ställningstaganden.

Mode är mer politiskt än på länge, vilket också skvallrar om vilken tid vi lever i. Inspireras av de olika ställningstaganden och budskapen, men tänk också efter en extra gång om det är något du står för.