– Låten handlar om mörker och hjärnspöken, om vår rädsla att ­våga visa hela sitt jag. Den handlar om att våga älska en ny person och visa också sina mindre charmiga sidor. Det är ett mäktigt ljudlandskap, och trots att singeln är melankolisk så har den en lite ljusare refräng, säger Annika Åman, en av systrarna bakom ­duon Kaain.

Åman och hennes syster Julia har musicerat tillsammans ända sedan de var små, och de har alltid tagit hjälp av varandra då de skapat egen musik.

– Vi har alltid använt varandras stämmor då vi skrivit egna låtar, och för ett par år sedan kände vi att tiden var rätt att satsa på en gemensam duo. Vi ville göra något annat än singer-songwritermusik och r­esultatet blev en något tyngre stil som vi kallar ”low folk”.


Singeln ”My darkness and I” är inbandad hos Steffe Backas i Malax.

– Vi har varit måna om att rätt person ska få förverkliga ljudvärlden, och Steffe kändes självklar eftersom vi inte ville ha ett för polerat sound. Vi jobbar mycket med stämningar och vill att det ska höras att musiken är organisk. Vi har låtit processen ta tid. Samtidigt som vi bandade in singeln gjorde vi också bottnar för några andra låtar och siktar på att ge ut en ep ännu i år.

Kaains musik kännetecknas av dova toner, och stora ljudlandskap med mörka trummor, elgitarr­slingor, stämmor och såg.

– Vi vill berika det österbottniska musiklivet och samtidigt vara med i ledet för kvinnliga musiker i regio­nen. Det finns ganska lite alternativ musik av kvinnliga artister i Finland, så vi har medvetet tagit platsen ­eftersom tiden kändes mogen för det.

Visionen med Kaain är att systrarna helt enkelt ska få göra musik tillsammans.

– Vi skriver mycket tillsammans och vi kompletterar varandra. Genom Kaain får vi vistas i ett landskap vi båda trivs i och som känns som en naturlig plats, säger Annika Åman.

Kaain

  • Består av systrarna Annika och Julia Åman.
  • Kaain är ett själlandskap, ett ljudlandskap, ett landskap för oskiljaktiga systrar.
  • Ger ut singeln ”My darkness and I” i dag fredag.
  • Singeln kommer att finnas på bland annat Spotify och itunes.
  • Singeln är 5,30 minuter lång och erbjuder lyssnaren en vandring i eller ett slags tillträde till vårt ljudlandskap.