I väst har Zapad väckt oro över storövningens verkliga mål. Spekulationerna har fått mer kraft av att militäroperationerna i Georgien och Ukraina föregicks av stora militärövningar.

Den brittiska forskaren Keir Giles säger att Ryssland då svarade på akuta politiska kriser och vad Ryssland kände som hot. För tillfället finns inga liknande situationer i sikte i väst. Dessutom har läget ändrats i och med att Nato har placerat ut styrkor och utrustning i de baltiska länderna.

– Vi är nu bättre förberedda än vi var under Zapad 2009 och 2013, sade Litauens president Dalia Grybauskaite till litauisk radio på torsdagen.

Bekämpar terrorister

Ryssland har uppgett att cirka 12 700 soldater deltar i övningen. Enligt västerländska bedömningar rör det sig sannolikt om cirka 100 000 deltagare.

Bland annat Nato har kritiserat Ryssland för att ingen riktig observatörskommission har bjudits in till övningen. Enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas, OSSE:s Wien-dokument ska observatörer bjudas in till krigsövningar med 13 000 eller fler soldater. I väst anser många att Ryssland avsiktligt har delat upp övningen i så små delar att den gränsen inte ska nås.

Forskaren Giles säger att oron i väst passar Ryssland utmärkt.

– Ryssland må inte ge information om övningens omfattning, men medierna i väst gör arbetet åt Kreml med sina spekulationer och skräckhistorier, skriver Giles i webbtidningen Politico.

Zapad är den ryska militärens årliga huvudkrigsövning. Den hölls senast i det västra militärdistriktet 2013. Enligt Ryssland är det en försvarsövning som bland annat koncentrerar sig på att bekämpa terrorism.

Enligt bland annat litauiska underrättelsemyndigheter är det verkliga scenariot en militär sammandrabbning mellan Ryssland och Nato.