– Det är en bekräftelse på att Alliansen har svårt att hitta en enad linje i hur man ska agera parlamentariskt, både mot Sverigedemokraterna och mot regeringen, säger Johansson Heinö som är statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Detta är varken det första eller sista exemplet på den parlamentariska splittringen, tillägger han.

– Alliansen fungerar inte som en sammanhållen opposition längre.

Sprickan handlar om det politiska spelet och är inte "djupare än vad vi ser". De ideologiska och sakpolitiska skillnaderna är inte större nu än tidigare och Alliansens partier ligger fortfarande nära varandra i synen på politikens innehåll, framhåller Johansson Heinö.

Men sprickan är allvarlig.

– Den är allvarig så till vida att alliansens syfte har varit att ena de fyra partierna som ett sammanhängande alternativ för väljarna, säger han.

Men statsvetaren tror inte att man ska överdriva de negativa effekterna hos väljarna eftersom de också ser att partier på vänsterkanten, framförallt Miljöpartiet, tvingats att överge sina ståndpunkter.

– Nu tror jag att av sentimentala och försiktighetsskäl kommer man att behålla Alliansen. Men den kommer att vara svag och den här sprickan kommer att vara en belastning för dem, säger Andreas Johansson Heinö.