– De som vill ansluta sig till eurozonen måste välkomnas om de klarar kraven och om de själva vill. Och för det kan vi hjälpa dem att förbereda sig, säger finanskommissionär Pierre Moscovici på väg in till dagens eurofinansministermöte i Tallinn.

Att kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i onsdags i sitt tal om läget i unionen målade upp en vision där alla EU-länder snart är med i euron har väckt stor uppmärksamhet – inte minst i de länder där opinionen för ett euromedlemskap är minst sagt svag.

"Ingen tvingas"

Moscovici trycker dock på frivilligheten.

– Euron är enligt fördragen alla medlemsländers valuta – men det innebär inte att någon kommer att tvingas in i euron. Det var vad Juncker menade: ingen är tvungen men alla är välkomna, säger Moscovici.

Även eurofinansministrarnas mötesordförande Jeroen Dijsselbloem är inne på samma linje.

– Det beror på utvecklingen i de framtida euroländerna, på deras villighet och vad väljarna där säger. Jag tror inte att vi kommer att kunna tvinga fram en högre hastighet, säger Dijsselbloem i Tallinn.

Fler kommer vilja?

Han tror dock att euron i sig på sikt kommer att bli det bästa värvningsargumentet.

– Om eurozonen och bankunionen fungerar bra så tror jag att fler länder kommer att ansluta sig, säger den nederländske finansministern.

Samtidigt är han lätt tveksam till Junckers maningar om att skapa en särskild "eurofinansminister".

– Det är en titel, men det säger inte så mycket om innehållet. Vilket ansvar ska personen ha? Vilka arbetsuppgifter? Jag tycker att man ska starta från andra sidan i stället med en debatt om vad som saknas i eurosamarbetet i form av motståndskraft, konkurrenskraft, solidaritet. Låt oss börja med problemen och sedan avsluta med att diskutera strukturen, säger Dijsselbloem i Tallinn.

EU och euron

Av EU:s 28 medlemsländer ingår 19 i eurosamarbetet: Finland, Belgien, Cypern, Estland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Av övriga länder har Danmark och Storbritannien permanenta undantag från att behöva gå med.

Sverige, Bulgarien, Kroatien, Polen, Rumänien, Tjeckien och Ungern har egentligen alla förbundit sig att gå med i eurozonen när de väl uppfyller kraven. Sverige har dock folkomröstat (2003) om att tills vidare inte ansluta sig.
(FNB–TT)