Iltalehti var först med nyheten. Kolehmainen uppger att ett gott samarbete mellan lokala poliser, Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen ledde till att dådet kunde stoppas.
Kolehmainen säger till FNB att det gäller ett fall för ett par år sedan.
– Med hjälp av riskklassificering och hotbedömning kunde vi göra en intervention och hindra dådet i det skede då personen var på väg att genomföra det.
– Vi bedömde att det var en genomförbar plan, säger han.

Kolehmainen säger att han varken kan bekräfta eller förneka Helsingin Sanomats uppgifter om att det var fråga om en enskild persons planer eller om att en enskild person då blev gripen. Han kan inte heller säga i vilket skede behandlingen av fallet eventuellt är.

Kolehmainen säger att polisen fann planen till dådet genom sitt eget underrättelsearbete men uppger inte var eller när det var planerat att ske.

Statsrådets säkerhetsdirektör Jari Ylitalo ville inte kommentera fallet för FNB på fredagskvällen. Enligt Ylitalo samarbetar myndigheter ständigt när det gäller att skydda statsledningen. Säkerhetsläget och hotbilderna utvärderas ständigt och säkerhetsnivån höjs eller sänks enligt det, säger Ylitalo.

Riksdagens säkerhetsdirektör Jukka Savola uppgav för FNB att han inte känner till fallet.
Inte heller inrikesminister Paula Risikko (Saml) ville kommentera frågan på fredagen.