Barnmorskan och hälsovårdaren Katarina Byström har lett pass i gravidyoga i tio år. Snart börjar höstens kurs på Wasa Wellness. Syftet med gravidyoga är att komma i kontakt med kroppen och sin egen graviditet, berättar Byström.

– För omföderskor kan det vara svårt att få tiden för sig själv om man redan har barn, och för förstföderskor kan det vara skönt att komma i kontakt mer med graviditeten, säger Byström.

Att bli medveten om styrkan som en kropp besitter, både fysiskt och psykiskt är enligt henne ett bra sätt att förbereda sig för en förlossning, samtidigt som yogan också kan bidra till att man ”landar” i graviditeten. De blivande mammorna får lära sig avslappning och andningsövningar som är användbara från graviditet till småbarnsåldern.

– Under gravidyogan gör vi både avslappningsövningar och övningar med fysisk rörelse. Men andningen är a och o, som alltid i yoga. Vikten av andning blir ju verkligen konkret vid en förlossning.

Gruppens storlek brukar vara ungefär sju personer. Ingen förhandskunskap i yoga behövs. Byström rekommenderar att man börjar gå på gravid­yogan i ungefär den tjugonde graviditetsveckan.