Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Inför ligamatchen mellan VPS och KuPS hölls en ceremoni där stadion förklarades fri från diskriminering.

Speakern läste högtidliga deklarationer och spelarna från båda lagen höll upp röda kort mot rasism.

Men:

Spelarna hann bara stoppa undan korten och börja matchen innan dårskapen tog fart: "Hei hurrit, hei hurrit", skanderades det från KuPS-klackens läktarsektion.

Så mycket var den kampanjen värd. Och ingen ingrep.

Så här sade projektkoordinatorn Katriina Nousiainen från justitieministeriet i ett pressmeddelande före matchen:

– Både publiken och idrottarna utmanas att skapa en god sportsmannaanda och ingripa i negativa och föraktfulla kommentarer.

Kampanjen för diskrimineringsfria stadion leds av justitieministeriet och en rad olika organisationer.

Uppenbart tog inte den busslast på omkring femtio Kuopiobor som kom till Vasa i lördags så allvarligt på det här med hur andra människor behandlas.

Bollförbundet och FM-ligan har möjlighet att ingripa mot så kallade supportrars beteende på läktarna. Klubbar har straffats med böter då folk inte har kunnat uppföra sig.

Nu återstår att se om KuPS-klackens skrikande får några följder. Dessvärre är förhoppningarna om att "hei, hurrit" ska får någon att reagera väldigt låga. Men skränandet i Vasa i lördags är ett bra test på om det finns något konkret bakom de högtravande deklarationerna.

Och förresten: På lördag ska fotbollsstadion i Kuopio förklaras fri från diskriminering. Den ceremonin kan verkligen behövas.