I år är det andra gången man ordnar konstfestivalen Upea. Festivalen ordnas i 13 olika städer runtom i Finland med syfte att pigga upp 20 grå husväggar. I Vasa är det Hartmansgränd och fastigheten mittemot Brödfabriken som piffas upp med en muralmålning. Förutom Vasa deltar också till exempel Jyväskylä, Helsingfors och Åbo i festivalen.

Just nu är väggen till stora delar brun och vit, men det är tydligt att en bild håller på att ta form. Det är den syd­afrikanske konstnären Ricky Lee Gordon som håller på att sätta sin prägel på väggen.

Zoom

Ricky Lee Gordon i färd med sin målning. Foto: Pressbild



Gordon är född 1984 i Johannesburg och började göra väggmål­ningar 2010. Han är numera bosatt i Los Angeles. Hans konst tar ofta fotfäste i sociala problem och hur allting hänger ihop, men under senare år har hans konst kännetecknats av hästar och människor i vatten.

Lee Gordon har tidigare gjort flera väggmålningar, bland annat i Berlin, New York och Istanbul. Den nyfikne kan se alla hans väggmålningar här.

Vasa deltog i konstfestivalen också i fjol. Då var det brandstationen på Smedsbyvägen torn som fick färg av den amerikanska bildkonstnären Andrew Hem. Resultatet blev en gigantisk, färggrann figur med blåa ögon.

Vasas delaktighet i festivalen är ett samarbete mellan Vasa kulturcentrum, Vasa stad, Visit Finland, Taike, Tikkurila, Cramo och Dripit.f

Man kan även följa hur festivalmålningarna framskrider på sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter.

Zoom

Målningen ska vara klar i slutet av veckan. Foto: Catrin Sandvik